15 nelegálních fotek ze Severní Koreje, které by se Kim Čong-unovi moc nelíbily


Fotograf Eric Lafforgue je jedním z těch šťastlivců, kteří měli možnost několikrát navštívit Severní Koreu a zachytit momenty místního života. Od roku 2008 se mu to podařilo celkem šestkrát. Vyfotil zde snímky, které je v Koreji zakazováno pořizovat, takže jsou tyto fotografie velmi unikátní.

ad8

Cílem Lafforguea bylo na cestách zachytit záblesky skutečné reality v zemi, jejíž obyvatelé jsou pod kontrolou přísného politického režimu. Stejně jako ostatní lidé v Koreji měl zákaz pořizovat fotografie policie, armády a dalších místních objektů. S objektivem 300mm se mu to ale přece jen podařilo. Vyfotil tisíce fotografií, které zachycují každodenní realitu místních občanů a vládních úředníků.

Po jeho poslední návštěvě v roce 2012 však korejská vláda zjistila, že Lafforgue sdílí tyto fotky na webu a požadovala po něm,  aby je okamžitě stáhnul. Když to odmítl, byl mu další vstup do země zakázán.

ad9 - 320x100_1

1. Žena stojící uprostřed davu vojáků. Fotografovat podobné snímky je zakázáno, protože vláda nepovoluje pořizovat foto armády.

2. Průvodci milují, když během návštěv místních rodin pořizujete obrázky počítačů, protože můžete ukázat světu, že i tady je děti mají. Když je na nich ale zachyceno, že nejsou napojené na elektřinu, musíte je smazat.

3. Vojáci často pracují na místních farmách.

4. Vzácný případ neukázněného dítěte v Severní Koreji, které během projíždění místního autobusu stojí uprostřed silnice.

5. Podobné obrázky jsou na Západě poměrně rozšířené. Pojí se s nimi informace, že místní obyvatelé jedí trávu z parku.

6. Způsob oblékání je v severní Koreje velmi důležitý. Ve městech nepotkáte nikoho, kdo by byl bídně oblečený.

7. V Pchjongjangu se stále více začínají rozšiřovat automobily. Děti si ale uprostřed hlavních silnic hrají stejně jako dřív, když tu auta nebyla.

8. Systém metra v Pchjongjangu je nejhlubší na světě, protože má zároveň fungovat i jako případný kryt v časech války. Když fotograf pořídil tento snímek, bylo mu řečeno, ať ho okamžitě smaže, protože je na něm zachycen tunel.

9. Možná nejdivnější zákaz. Tento oficiální malíř pracoval na nové nástěnné malbě. Když ho fotograf vyfotil, lidé na něj okamžitě začali ječet. Dokud totiž není obrázek dokončen, nesmí být fotografován.

10. Je zakázáno pořizovat snímky podvýživy.

11. Když jste ubytováni ve městě Kaseon, nacházíte se v hotelovém komplexu, který je vytvořen z velmi starých budov. Díky tomu vám mohou průvodci tvrdit, že nemá smysl chodit ven, protože to tam vypadá stejně jako v hotelu. Ale nevypadá.

12. Je zakazováno fotografovat vojáky, když odpočívají.

13. Na malém jezeře u cesty do Wonsanu používá tento rybář jako plavidlo pneumatiku.

14. Pionýrský tábor ve Wonsanu je často turisty navštěvován, aby viděli místo, kde se baví děti ze všech koutů země. Některé z nich sem ale docházejí z venkova a bojí se použít eskalátory, protože je ještě nikdy neviděly.

15. Když v Pchjongjangu navštívíte delfinárium, můžete fotografovat zvířata, ale nikoli vojáky. Ti představují 99 % diváků.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
77 shares

adform


Zavřít reklamu