Chcete být v roce 2018 produktivnější? Zbavte se těchto špatných návyků


Větší produktivita rovná se pracovat chytřeji (ne tvrději) a vytěžit z každého dne co nejvíce. Pokud chcete být produktivnější, zbavte se konečně návyků, které vám v tom brání.

ad8

Zamačkávání budíku

(Pixabay.com)

I když možná máte pocit, že si posouváním budíku přilepšujete, protože spíte déle, a delší odpočinek vám tak zajistí větší výkonnost během dne, je tomu spíše naopak. Když se totiž prvně vzbudíte, váš endokrinní systém začne produkovat hormony ovlivňující pocity bdělosti, které ale opětovným usnutím znovu zastavíte. 10 minut spánku navíc kromě toho na revitalizaci těla nestačí.

ad9 - 320x100_1

Telefon v posteli

Nenechávejte si přes noc u postele mobily, tablety ani notebooky, protože záření jejich obrazovek dopadá na kvalitu vašeho spánku. Jak totiž ukázaly některé studie, LED obrazovky vyzařují modré světlo, které narušuje produkci melatoninu, což je hormon, který pomáhá regulovat spánkový cyklus. Podle některých výzkumů navíc může nižší hladina melatoninu zvyšovat riziko deprese.

Odkládání nejdůležitější práce na pozdější část dne

(Pixabay.com)

Lidé často začínají své dny těmi nejjednoduššími úkoly a ty obtížnější nechávají na později. To je ale špatně, protože to obvykle vede k tomu, že nakonec tu nejdůležitější práci odložíte úplně. Jak ukazují výzkumy, lidé mají omezené množství pevné vůle, které se v průběhu dne stále snižuje. Udělejte proto ty nejtěžší a nejdůležitější úkoly hned ze začátku.

Nezdravé jídlo k obědu

Abychom si udrželi energii, potřebujeme vyvážený jídelníček. Pokud si ale dáme k obědu jídlo s vysokým obsahem tuku a cukru, budeme akorát unaveni a naše produktivita klesne. Pokud chceme být výkonní, musíme nad svým jídelníčkem přemýšlet.

Multitasking

(Pixabay.com)

I když si většina lidí myslí, že zvládá provádět několik úkolů najednou, ve skutečnosti tomu tak vůbec není. Podle vědecké studie to totiž efektivně dokážou jen 2 % populace. U zbytku lidí multitasking naopak snižuje pozornost i produktivitu.

Vynechávání pohybu

Výzkumy ukazují, že ranní a odpolední pohyb může nejen zvýšit délku a kvalitu spánku, ale také přispět k pracovní produktivitě. Pohyb má totiž příznivý vliv na koncentraci a kvalitu pozornosti, snižování stresu a zlepšování nálady, tedy na všechny významné faktory ovlivňující pracovní výkon.

Perfekcionismus

(Pixabay.com)

Jakkoli se to může zdát divné, zdrojem prokrastinace často bývá spíše přílišný perfekcionismus než lenost. Když totiž mají perfekcionisté strach, že svou práci neudělají pořádně a do detailu, raději ji neudělají vůbec. Někteří odborníci proto doporučují raději se perfekcionismu vyhnout.

 

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0

adform


Zavřít reklamu