Potraviny, které se nikdy nezkazí


Med

ad8
(Pixabay.com)

Med bývá často označován za „lék Bohů“. Nejenže obsahuje zdraví prospěšné látky a má několik zdravotních benefitů (existují kultury, které ho používají i k léčbě některých zranění), ale také nikdy neprojde. To dokazuje i jeden z archeologických nálezů z egyptských hrobek – 3000 let starý med, který je i dnes naprosto jedlý. Čím to je? Podle všeho za jeho věčnou trvanlivost může cukr, nízký stupeň vlhkosti, nadměrná kyselost, přírodní kyselina glukonová a peroxid vodíku.

Vinný ocet

ad9 - 320x100_1
(Pixabay.com)

Vinný ocet má neuvěřitelné množství zdravotních výhod. Pomáhá například při shazování hmotnosti nebo v léčbě žaludečních potíží. Navíc vám v kuchyni vydrží navždy. To se týká i ostatních druhů octů, které díky své přirozeně kyselé povaze v podstatě sami sebe konzervují.

Kukuřičný škrob

(Pixabay.com)

Kukuřičný škrob je další položkou na seznamu nesmrtelných potravin. Pokud ho budete skladovat tak, aby nezvlhnul, tzn. na suchém a chladném místě, nikdy se vám nezkazí.

Sůl

(Pixabay.com)

Chlorid sodný se vyskytuje v přírodě po miliardy let, takže není překvapením, že je jeho trvanlivost věčná. Sůl sama je navíc běžným konzervačním prostředkem, který se přidává do mnoha jiných potravin právě za účelem zvýšení jejich trvanlivosti. Konzervace solí se děje díky osmóze, vytahování vody z potravin, čímž dochází k vytvoření méně příznivého prostředí pro nejrůznější bakterie.

Luštěniny

(Pixabay.com)

Pokud se bavíme o sušených luštěninách, nikoli o čerstvých, tak i ty, pokud jsou dobře uskladněny, vydrží věčnost. Jen dejte pozor na to, že se starší luštěniny vaří delší dobu, a i proces jejich trávení tak může trvat déle.

Cukr

(Pixabay.com)

Cukr je na tom podobě jako sůl. I když může zvlhnout a jeho struktura se může změnit, nikdy se nezkazí. Týká se to všech možných druhů, ať už jde o cukr krystal, cukr moučkový, kostkový cukr nebo třeba hnědý cukr.

Tvrdý alkohol

(Pixabay.com)

Tvrdý alkohol je také nesmrtelný, ovšem jen pokud je uchováván na chladném tmavém místě a neotevřený. Takže pokud si otevřete lahev rumu a za 10 let ho budete chtít dopít, nedoporučujeme. Pokud ho totiž otevřete a necháte na vzduchu oxidovat, může ztratit svou chuť i strukturu.

Nevařená bílá rýže

(Pixabay.com)

Bez ohledu na to, zda rýži skladujete ve spíži, ledničce nebo mrazáku a bez ohledu na to, zda jde o rýži arborio, basmati nebo třeba rýži jasmínovou, nikdy se vám nezkazí. Pozor ale na rýži hnědou. Ta totiž díky svému vyššímu obsahu tuku nevydrží tak dlouhou dobu. Hlídat byste si měli také rýži vařenou, jejíž dlouhodobé uchovávání a následná konzumace vám může způsobit i otravu.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0

adform


Zavřít reklamu