Kam cestovat za jídlem 2/4


Pokud chcete během svého cestování ochutnat jídla typická pro vaši destinaci, zde najdete pár rad, abyste se neztratili v záplavě chutí a vůní. Poradíme vám také, co se skrývá pod různými názvy na vašem talíři. Jaké jídlo a nápoje musíte ochutnat?

ad8
Filipíny
(Pixabay.com)

Filipínská kuchyně je směsicí tradičních chutí Indie, Španělska, Číny a Ameriky.

Slovník:

ad9 - 320x100_1

Adobo – nikoli nástroj photoshopu, ale kuřecí na česneku.

Torta – omeleta.

Pancit – nudle.

Lumpia – jarní závitky.

Puchero – celkem zvláštní, ale zajímavá směsice chutí: hovězí v omáčce z banánů a rajčat.

Co ochutnat k pití? Palmové víno nebo gin Ginebra San Miguel.

Thajsko

Základní ingrediencí je zde stejně jako u většiny asijských zemí rýže. Slovo „jídlo“ znamená v thajském jazyce doslova „jíst rýži“. Thajská kuchyně dále používá 5 základních chutí, které můžete rozeznat v každém pokrmu. Jsou jimi: kyselá limetka, výrazná rybí omáčka, pálivé chilli, sůl a sladilo (to se často používá z palmy).

(Pixabay.com)

Slovník:

Tom Yam Goong – výborná polévka s citronovou trávou, galgánem (rostlina podobná zázvoru), limetkou, krevetami, chilli a smetanou.

Pad Thai – restované rýžové nudle doplněné o tofu, vejce, tamarind a další skvělé ingredience.

Som Tam – pálivý salát z papáji.

Co ochutnat k pití? V Thajsku naleznete hodně pivovarů, takže ochutnejte pivo. Pokud toužíte po něčem silnějším, zkuste místní rum.

 

Japonsko

Japonské jídlo je jedinečné a nikdy si ho nespletete. Sushi, sashimi, unagi a saké, to vše sem patří. Tato kuchyně ale není pouze o produktech a receptech, pojí se také s japonskou kulturou a tradicemi. Typickou ikonou jsou jejich tradiční hůlky.

Slovník:

Tempura – japonské smažené národní jídlo.

Wagashi – sladkost vyrobená z pasty z červených fazolí.

Unagi – úhoř.

Soba a Udon – typy nudlí.

Tonkatsu – smažené vepřové kotlety.

Co ochutnat k pití? Yakitori beer, Saké, Čaj

(Pixabay.com)

Ukrajina

(Pixabay.com)

Celá kuchyně je o extrémně tučných, a proto také chutných pokrmech. Můžete si pochutnat na různě upravených polévkách či masových jídlech. Například famózní ruský boršč ve skutečnosti pochází právě z Ukrajiny.

Slovník:

Salo – solený vepřový špek.

Gorilka – domácí velmi silná ukrajinská vodka.

Vareniki – taštičky plněné různými náplněmi: bramborami, zelím, rajčaty nebo sýrem cottage.

Zrazi – hovězí kotlety s různými náplněmi.

Co ochutnat k pití? Gorilku, Černý čaj, Brusinkový džus.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0