Krakatice obrovská, která inspirovala legendu o mořské příšeře jménem Kraken, byla poprvé spatřena v amerických vodách


(NOAA)

Krakatice obrovské jsou těžce spatřitelná zvířata, která žijí hluboko v oceánu. Vědcům se zřídka podaří je zachytit na kameře. Párkrát se jim podařilo je natočit na japonském pobřeží, doteď však nikdy na americkém.

ad8

Výzkumníci z National Oceanic and Atmosperic Administration objevili na jedné z nahrávek krakatici obrovskou v Mexickém zálivu, 160 km jihovýchodně od New Orleans. Ze záznamu poznali, že se jedná o mladou krakatici, která měří minimálně 3 metry.

Tito mořští živočichové se nejčastěji drží v hlubokých vodách asi kilometr pod hladinou. V roce 2018 natočilo japonské National Museum of Nature and Science krakatici obrovskou v jejím přirozeném prostředí asi jeden kilometr pod hladinou moře. O tři roky později se pak objevila na hladině u japonského Toyama Bay.

ad9 - 320x100_1
(Tsunemi Kubodera of the National Science Museum of Japan)

Jak taková krakatice vypadá?

Většina informací, které mají vědci o těchto živočiších, vychází z jejich mrtvol, které byly vyplaveny na pobřeží nebo ze žaludků jejich hlavního predátora – vorvaně.

Krakatice mají osm chapadel plus dvě další dlouhá chapadla, která jsou určena k lovení potravy. Krakatice se pohybují v oceánech téměř kolem celého světa, což je známo díky tomu, kde se vyplavují jejich mrtvoly. Největší krakatice, která kdy byla nalezena, vážila téměř jednu tunu a byla dlouhá jako dva autobusy.

(NASA)
320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0

adform


Zavřít reklamu