Neobvyklé vánoční zvyky z různých koutů světa


Vánoce jsou období, kdy si často připomínáme dávné tradice. Bramborový salár, kapr, stromeček nebo zabalené dárky s mašlí nám přijdou jako samozřejmost. Jsou ale státy, které vánoce slaví samozřejmě naprosto jinak, pro nás neobvykle až podivně. Zkuste si ale představit, jak se tváří cizinec, který zjistí, že u nás nezadané ženy hází botou přes rameno, aby zjistily, jestli se v příštím roce budou vdávat.

ad8

Vybrali jsme pro vás 5 zemí a jejich vánoční zvyky, na které pravděpodobně nejste vůbec zvyklí.

(Pixabay.com)

Japonsko

ad9 - 320x100_1

V Japonsku je naprosté minimum křesťanů, proto tam oslavy vánoc pronikly spíše jako komerční záležitost. Ujalo se posílání přáníček a také obdarovávání dárky. Za tradiční jídlo je považováno smažené kuře, na které zajdou klidně do fast foodu. Jedním z nejkonzumovanějších pokrmů během Štědrého večera je v Japonsku tzv. vánoční dort.

Německo a Rakousko

Kam se hrabou naši čerti, kteří v předvánočním období trestají děti za to, že v průběhu roku zlobili. Z rakousko-bavorského německy mluvícího alpského folklóru vznikl tzv. Krampus – rohatá antropomorfní postava, která vyděsí i leckterého dospělého. Podle tradice zlobivé děti sní, před vánoci se pak promění v normální lidskou bytost a nic si nepamatuje.

Norsko

V Norsku jsou vánoce jedním z nejdůležitějších svátků. Co se týče jídla – dávají přednost před rybou pečeným žebírkům s bramborem a sladké rýžové kaši. Vánoční stromek zdobí norské vlaječky a dárky nosí vánoční skřítek, kterému značná část populace odkládá před dům misku rýžové kaše. Podle staré norské legendy vycházejí na Štědrý večer zlé čarodějnice a duchové, kteří hledají košťata, na nichž by se proletěli. Rodiny se proto chrání a před spaním všechna košťata schovávají.

(Pixabay.com)

Ukrajina

Ukrajinské vánoční stromky jsou tradičně zdobeny umělými pavouky a pavučinkami. Tento zvyk vychází z příběhu staré chudé ženy, která si nemohla dovolit ozdobit svůj strom. Když ráno našla na stromku pavouka, oděla se do stříbrného roucha, a proto rodiny předpokládají, že jim pavučiny přinesou štěstí.

Litva

V Litvě jsou symbolem problémů a neštěstí dřevěné klády, které se v přítomnosti rodiny, sousedů a přátel spálí. Věří, že tak vše zlé zaženou a zároveň se pobaví u lidových písní v doprovodu nejrůznějších hudebních nástrojů.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
1 share

adform


Zavřít reklamu