Po stopách slavných filmových lokalit. Kde se natáčela planeta Tatooine?


Ačkoliv se dnes většina scén natáčí v pohodlí filmových ateliérů, stále existují tvůrci, kteří preferují skutečné kulisy na skutečných místech. Ty pak lákají cestovatele z celého světa, aby zhlédli naživo lokace, které znají z filmových pláten. Pokud jste ještě letos nebyli na žádné dovolené a patříte mezi filmové nadšence, můžete se inspirovat a na některé z míst se vydat. Nicméně připravte se na to, že sami na nich pravděpodobně nebudete.

ad8
1. Hobitín na Novém Zélandu
(Pixabay.com)

Režisér Peter Jackson, rodilý Novozélanďan, si  pro natáčení celé trilogie vybral nedotčenou přírodu Nového Zélandu. Pokud tuto zemi navštívíte, můžete se stejně jako hlavní hrdinové vydat k Hoře osudu (sopka Mt. Ruapehu) nebo si projít malebný Hobitín. Původně byla filmová vesnička po dotočení Pána prstenů ponechána svému osudu, nicméně pro velký ohlas fanoušků, kteří na místo cestovali, se nakonec filmaři dohodli s majiteli farmy, že po dotočení Hobita bude pro veřejnost otevřen „pravý“ Hobitín. Obyčejné kulisy nahradily opravdové domky ze dřeva a kamene a návštěvníci si tak nyní mohou posedět před zelenými dvířky Bilba Pytlíka nebo vychutnat speciální hobití pivo v hospodě U zeleného draka.

2. Star Wars v Tunisku
(Photo by Carlos ZGZ)

Kdo někdy toto místo v Tunisku navštívil, jistě bez váhání poznal, o jaký kultovní film se jedná. Pískovcové domy, nacházející se u jihovýchodního městečka Ksar Ouled Soltane, si v sedmdesátých letech vybral pro svůj film režisér George Lucas a přeměnil je v pouštní planetu Tatooine, místo, kde vyrůstal Luke Skywalker. Město, které zde vystavěli berbeři v 15. století, nyní již několik desítek let slouží jako obří turistické lákadlo pro fanoušky známé vesmírné ságy. Zajímavostí je, že fiktivní název Tatooine je odvozený od reálného tuniského města Tataouine, který se nachází v blízkosti této filmové lokality.

ad9 - 320x100_1
3. Pláž na pláži Maya Bay
(Pixabay.com)

Nejslavnější pláž v celém Thajsku a jedna z nejnavštěvovanějších pláží na světě. Maya Bay, která se nachází na ostrově Ko Phi Phi Leh, vděčí za svou popularitu filmu Pláž z roku 2000 s Leonardem di Capriem v hlavní roli. Zátoka s bělostným pískem a průzračným mořem je opravdovým rájem na zemi, i přesto však filmová „Pláž“ musela být částečně počítačově vylepšená a neodpovídá zcela realitě. Realitě bohužel neodpovídá ani klid a samota, kterou si na pláži užívají hlavní hrdinové. Kvůli nezvladatelnému množství turistů musela být zátoka v letošním roce po dobu letních měsíců uzavřena.

4. Harry Potter a skotský viadukt
(Pixabay.com)

Nejen fanoušci Harryho Pottera jistě znají legendární scénu z druhého dílu, ve které Harry s Ronem letí ve svém modrém Fordu Anglia nad viaduktem a v těsném závěsu je pronásleduje Bradavický expres. Slavný viadukt, který se objevil i na skotské bankovce, se nachází v údolí Glenfinnan ve Skotsku a vidět jej můžete ze zdola i ze shora. K zakoupení je totiž možná jízda vyhlídkovým vlakem, taženým parní lokomotivou.

Viadukt ovšem není jedinou lokací v Británii, kterou můžete při toulkách po stopách Harryho Pottera navštívit. Mezi další takové patří například Nástupiště 9 ¾ v londýnském St. Pancras Station (opravdové nádraží King´s Cross nebylo pro natáčení tak pěkné), kolej Chris Church College v Oxfordu, která posloužila jako Velká síň nebo skotské Loch Shiel, které můžete znát jako Černé jezero.

5. Hra o trůny v Dubrovníku, Irsku i Islandu
(Pixabay.com)

Jestliže máte rádi tento kultovní seriál, bude pro vás výběr destinací opravdu pestrý. Scény ze seriálu Hra o trůny se totiž natáčely hned na několika místech Evropy. Nejslavnější a nejoblíbenější lokací je bezesporu chorvatský Dubrovník, který posloužil jako kulisa pro Královo Přístaviště, hlavní město Westerosu a Sedmi Království. Dosud spíše upozaděný skvost Dalmacie se díky seriálu stal přes noc jednou z nejnavštěvovanějších turistických destinací Evropy. Ve městě narazíte dokonce na profesionální průvodce, kteří provázejí turisty po jednotlivých místech ze seriálu.

Pokud jste fanouškem rodů Starků, vynechte Dubrovník a vydejte se do Irska. Tam totiž naleznete Castle Ward neboli slavný Zimohrad. Cestou se můžete zastavit i na nejfotografovanějším místě Severního Irska – aleji bukových stromů Dark Hedges, kde v prvním díle druhé série projížděla Arya v chlapeckém přestrojení.

(Pixabay.com)

A pokud nepatříte mezi příznivce parného léta a nejvíce se těšíte na to, až „přijde zima“, vyrazte na místo, odkud opravdu přichází. Na Island. V Národním parku Vatnajökull, který se nachází kousek od Reykjavíku, se můžete pokochat krajinou, v níž se natáčela většina mrazivých scén kolem tajuplné Zdi.

Autor: Pavlína Berková

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
2 shares

adform


Zavřít reklamu