Bojíte se žraloků? Pak do těchto vod raději nevstupujte


(Pixabay.com)

Říká se, že šance, že by vás napadl v moři žralok, je asi stejně velká, jako že vyhrajete ve Sportce. Ne každého však toto tvrzení uklidní (fanoušci filmu Čelisti by mohli vyprávět). Pokud opravdu netoužíte se s tímto zlověstným predátorem setkat tváří v tvář, přinášíme vám seznam destinací, kterým je lepší se vyhnout.

ad8

Kalifornie, Bolinas Beach

V Kalifornii se nachází oblast, které se říká tzv. rudý trojúhelník. Pokrývá asi 120 mil kalifornského pobřeží a název rudý je odvozen od krvelačné bestie, která se v těchto místech vyskytuje nejvíc – žraloka bílého. Obzvlášť rád si hoví v blízkosti pláže Bolinas Beach, která se nachází severně od San Franciska. Pokud byste si v tomto místě chtěli zasurfovat, raději si to pořádně rozmyslete. Celých 38 procent všech žraločích útoků v USA se odehrálo právě v Bolinas Beach.

ad9 - 320x100_1
(Pixabay.com)

Jihoafrická republika, Gansbaai

Kalifornie má rudý trojúhelník, Jihoafrická republika „žraločí alej“ (Shark Alley). Pokud jste někdy toužili po adrenalinovém zážitku v podobě zavření do železné klece, zatímco na vás útočí tunový bílý žralok, Gansbaai je to pravé místo pro vás. Jestli však dáváte raději přednost něčemu méně stresovému, můžete se zúčastnit organizovaného výletu lodí, odkud pozorujete žraloky z klidu paluby. Koupání v místních vodách už je ale na vlastní nebezpečí…

(Photo by African Budget Safaris)

Florida, New Smyrna Beach

Floridské New Smyrna Beach se přezdívá hlavní město žraločích útoků. Vzhledem k velké koncentraci lidí, kteří okupují floridské pláže, není překvapivé, že nejvíc útoků probíhá právě tady. Tentokrát však hlavním zabijákem není žralok bílý, ale žralok černocípý a krátkoploutvý. Tyto druhy si nevybírají člověka jako svou primární potravu, avšak často si jej spletou s rybou či tuleněm.

Austrálie, Coffin Bay

Kde jinde by se mohli vyskytovat vražední žraloci, než právě v Austrálii, zemi těch nejnebezpečnějších potvor planety. Ve vodách australského pobřeží se vyskytuje několik druhů žraloků, včetně bílého lidožravého, a napadnout vás můžou téměř kdekoliv. Zátoku Coffin Bay na jihu Austrálie vyhledávají především milovníci vodních sportů, protože nabízí ideální podmínky pro surfování, šnorchlování či potápění. Nepozorný plavec se pak stává snadnou kořistí.

(Pixabay.com)

Havajské ostrovy

Co se týče útoků žraloků na člověka, obsazuje Havaj přední příčky. Místním vodám v okolí ostrova Oahu a Maui vládne žralok tygří, který je po žraloku bílém nejagresivnější druh a nedělá mu problém zaútočit na cokoliv. Nejvíc v oblibě má surfaře, kteří se pohybují dál od břehu. Nikoho proto nepřekvapí, že na výstražné cedule s varováním Shark Sighted narazí na každé druhé pláži.

(Photo by Michael Buck)

Brazílie, Recife

Nejvýchodnější brazilský výběžek drží také smutné rekordy. Jedná se aktuálně o místo s nejfrekventovanějším počtem žraločích útoků na světě. Za posledních dvacet let došlo k více než šedesáti útokům, s několika desítkami mrtvých. Žraloci bělaví si svou kořist vybírají nejčastěji mezi surfaři, ale nemají problém počíhnout si i na obyčejné plavce – poslední údaj o drastickém útoku na plavce pochází z letošního dubna. Není proto divu, že místní obyvatelé i turisté se už nebezpečným břehům raději vyhýbají.

(Photo by Gregory Varinot)

Nicaragua, Lake Nicaragua

Jestli kvůli strachu ze žraloků volíte raději bezpečnou dovolenou u jezera, máme pro vás špatnou zprávu. Žraloci jsou očividně velmi přizpůsobiví tvorové a dokáží si navyknout i na sladkou vodu. Důkazem je největší jezero ve Střední Americe, ve kterém se prý žralokům skvěle daří. Vědci se domnívají, že jezero bylo  dříve zálivem Tichého oceánu a po postupném oddělování země od moře zůstali někteří žraloci uvěznění vevnitř, což je v průběhu let přinutilo zvyknout si na sladkou vodu. Ani tady proto nedoporučujeme vydávat se na matračce příliš daleko.

(Photo by David Amstrong)

Autor: Pavlína Berková

 

 

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
13 shares

adform


Zavřít reklamu