ZOH 2018: TOP 10 zajímavostí, které jste nevěděli o letošní zimní olympiádě


Třiadvacáté zimní olympijské hry v jihokorejském Pchjončchangu se již naplno rozjely a my pro vás máme několik zajímavých informací, který by měl každý fanoušek letošní olympiády znát.

ad8

1. Nejmenší pořadatelské město od roku 1994

ad9 - 320x100_1
(Instagram.com)

Letošní dějiště zimní olympiády, město Pchjongčchang, hostí zimní olympijské hry poprvé a je vůbec nejmenším pořadatelským městem zimních olympijských her od roku 1994, kdy olympiádu pořádal norský Lillehammer. Je to již potřetí, co se Jižní Korea o pořádání olympiády ucházela, ale oproti neúspěšným pokusům v roce 2010 a 2014 se jí to tentokrát podařilo. V hlasování porazila evropská města Mnichov a Annecy.

2. Vysokorychlostní železnice

Speciálně pro zimní olympijské hry zde byla v prosinci 2017 vybudována vysokorychlostní železnice, díky které se do Pchjongčchangu mohou fanoušci zimních sportů dostat velmi rychle. Z hlavního města Jižní Koreje, Soulu, se sem místo obvyklé tříhodinové cesty dostanou již za hodinu.

3. Nový stadion za 109 milionů dolarů.

Co by to bylo za olympiádu bez stadionu. Pchjongčchangu se pro tuto olympiádu podařilo vybudovat stadion pro 35 tisíc diváků, na kterém je ovšem bizarní to, že má být využit pouze k zahajovacímu a závěrečnému olympijskému ceremoniálu. A nejen to. Stadion, jehož výstavba stála 109 milionů dolarů, má být po ukončení olympijských her zase zbourán.

4. Vysoký rozpočet

(Pixabay.com)

Vysoké výdaje se nepojí jen s výstavbou olympijského stadionu, ale s organizací olympiády celkově. Náklady na její uspořádání se odhadují na 13 miliard dolarů. I tak je to ale oproti minulým zimním olympijským hrám v Soči mnohem méně. Ty totiž vyšly zhruba na pětinásobek.

5. Čtyři nové disciplíny

Novinkou letošních olympijských her jsou čtyři nové disciplíny. Jsou jimi Big Air snowboardistů, týmový závod ve sjezdovém lyžování, závod s hromadným startem v rychlobruslení a smíšená soutěž v curlingu. To znamená, že napříč 15 sporty proběhne na zimní olympiádě v Pchjongčchangu celkem 102 disciplín.

6. Bez NHL

Vedení ligy NHL rozhodlo, že na letošní zimní olympijské hry nepustí své hráče, poprvé od roku 1998 (na ZOH v Naganu NHL poprvé přerušila svoji soutěž, aby se na olympiádě mohli sejít nejlepší hráči světa). Profesionální hokejoví hráči toto rozhodnutí nepřijali příliš dobře a netajili se svým zklamáním.

7. Seznamte se se Suhorangem

(Instagram.com)

Toto je maskot zimních olympijských her 2018. Organizátoři olympiády zvolili postavu bílého tygra, která je spojena s lidovou mytologií a kulturními kořeny Koreje. Tento tygr je také vnímán jako symbol síly, ochrany a víry.

8. Rusko

Ani tato olympiáda se neobešla bez problémů. Mezinárodní olympijský výbor vyloučil Rusko ze ZOH v Koreji kvůli dopingovým podvodům ze Soči. Ruští sportovci se nicméně mohou her zúčastnit, pokud prokážou, že jsou „čistí“. Startují zde pod neutrální vlajkou, takže pokud se jim podaří získat nějakou medaili, pro Rusko to stále bude znamenat nulový medailový úspěch.

9. Sjednocení Severní a Jižní Koreje

Napětí na Korejském poloostrově poslední dobou stále více roste, ale obě strany se dohodly, že na zimních olympijských hrách budou soutěžit pod společnou vlajkou. Poprvé v historii také sestavily společný ženský hokejový olympijský tým.

10. Nejvíce kondomů

(Pixabay.com)

Organizátoři rozdali atletům 110 tisíc kondomů, což je nový rekord v historii zimních olympijských her. Každý z účastníků by tak během 16 dnů mohl mít chráněný sex přesně 37krát.

 

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
15 shares

adform


Zavřít reklamu