15 faktů, které jste nevěděli o filmu Pomáda


1. Pomáda odstartovala v roce 1971 jako muzikál. Do filmové podoby byla převedena až v roce 1978.

ad8

2. Režisér Pomády Randal Kleiser měl na roli Sandy vytipovaných více hereček včetně Carrie Fisher, Susan Dey, Deborah Raffin nebo Marie Osmond. Posledně jmenovaná byla favoritkou, ale měla výhrady k proměně Sandy z „hodné holky ve zlobivou“, a tak pro roli Sandy Kleisser vybral Olivii Newton-John.

3. Roli Anděla měl hrát původně Elvis Presley, ale nakonec ji ztvárnil Frankie Avalon.

ad9 - 320x100_1

4. Text písně „Look At Me, I’m Sandra Dee“ byl změněn, aby měl více sexuální podtext: „Elvis, Elvis, let me be! Keep that pelvis far from me“ (Elvisi, Elvisi, nech mě být! Hleď se svou pánví jinam jít). Elvis Presley zemřel shodou okolností v ten samý den, co se scéna s touto písní točila.

5. Dina Manoff, která ztvárnila roli Marty, neuměla tančit, takže ji štáb musel ujistit, že její postava bude vyloučena ze všech tanečních čísel.

6. Hit „Greased Lightning“ měla být původně písní Kenickieho (Jeff Conaway), protože tak tomu bylo v původním muzikálu. John Travolta ale trval na tom, že ho ve filmu bude zpívat jeho postava, což během natáčení údajně způsobilo trochu napjatou atmosféru.

7. Scéna, ve které během písně „Greased Lightning“ John Travolta vytahuje balící fólii má být sexuální narážkou na kondomy.

8. Závěr písně „Sandy“ by ve filmu vypadal jinak, kdyby scéna byla natočena podle přání Johna Travolty. Chtěl, aby namísto záběru párku skákajícího do rohlíku na filmovém plátně za Dannym, kamera zblízka zabrala jeho postavu.

9. Olivia Newton-John extrémně váhala nad přeměnou uťápnuté Sandy ve „zlobivou holku“. John Travolta ji k tomu ale přemluvil.

10. Kožené kalhoty Olivie Newton-John, které má na sobě při závěrečné písni „You’re the One That I Want“, byly tak těsné, že ji do nich museli zašít a pak rvát ven.

11. Natočit konečnou scénu filmu s písní „You’re the One That I Want“ trvalo pouze jeden den.

12. Na roli trenéra Calhouna byl původně zvažován Harry Reems, americká pornohvězda. Nakonec byl však nahrazen hercem Sidem Caesarem, protože se producenti obávali, že by Reems mohl úspěch filmu ohrozit.

13. Herec Jeff Conaway (Kenickie) se zamiloval do Olivie Newton-John (Sandy) a byl prý v její přítomnosti neustále nervózní. Kupodivu si ale nakonec vzal její sestru.

14. Píseň Sandy „Hopelessly Devoted To You“ byla napsána až po tom, co byl natočen celý film, a do filmu ji přidali až na poslední chvíli. Paradoxně to byla jediná píseň z celého muzikálu, která byla v roce 1979 nominována na Oscara.

15. Původně měla být filmová adaptace muzikálu animovaná. Když se nakonec rozhodlo pro hraný film, v animované verzi byly vytvořeny alespoň úvodní titulky.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0

adform


Zavřít reklamu