Sněhulák: Proč je filmová adaptace příběhu s tak velkým potenciálem a napínavým dějem tak špatná?


ad8

Ačkoliv by adaptace jakékoli z knih autora Jo Nesba měla být rozhodně poutavá, u nového filmu Sněhulák (The Snowman), první z filmových adaptací detektivek tohoto oblíbeného norského autora, se tak bohužel nestalo. Navzdory očekáváním, že film bude v nejhorším případě pouze neúplnou, ač věrnou kopií bestselleru s napínavým příběhem, se totiž počinu režiséra Tomase Alfredsona v hlavní roli s Michaelem Fassbenderem dostává jenom samé kritiky.

V norské detektivce se seznamujeme s Harry Holem, nezodpovědným a věčně opilým detektivem, který by byl v reálném životě samozřejmě okamžitě vyhozen z práce, ale v Hollywoodu je pouze vzpurným géniem, který během toho, co před snídání vykouří 94 cigaret, vyřeší úplně všechno.

ad9 - 320x100_1

Dále tu máme nepřítele, který rád zabíjí ženy a staví sněhuláky před domy svých obětí. Vystupuje tu také mnoho dalších postav, například expartnerka detektiva, její nový muž či vlivný obchodník, ale žádná z těchto postav není dostatečně propracovaná a navíc ani nijak nesouvisí se zápletkou filmu. Na celém filmu je snad povedená jen výborně zachycená atmosféra norského prostředí.

Další problém kritici spatřují v něčem, co by se dalo nazvat hlasovou stránkou filmu. Téměř celý film se odehrává v Oslu, ale neslyšíme v něm jediný rozeznatelný severský přízvuk. Jinak se to tu ale bizarními přízvuky jen hemží – od americké posh angličtiny, přes irský přízvuk Michaela Fassbendera, až po neurčitou směsici všeho. Navíc jsou zde pasáže, kde je hlas herce Vala Kilmera tak špatně předabovaný (v původním znění), že to až vyvolává úsměv na tváři. Je nepochybné, že to souvisí se snahou zalíbit divákům Spojených států. To to rovnou mohli natočit tam.

Mnoho lidí se těšilo také na výborné herecké obsazení, které se však ukázalo výborným jenom ve scénáři. Zpracování filmu jejich herecký potenciál totiž úplně zabilo. Na Sněhulákovi, který měl být působivým filmovým trhákem, by se toho dalo nejspíše zkritizovat mnohem více, ale obrázek si samozřejmě musíte udělat sami. Mnoho kritických hlasů však doporučuje, zajít si do kina raději na něco jiného.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
39 shares

adform


Zavřít reklamu