Laureáti letošních Nobelových cen oznámeni. Znáte fakta o procesu a historii jejich udílení?


(pixabay.com)

Začátkem října byli oznámeni někteří laureáti letošních Nobelových cen. Nobelovu cenu za lékařství získali američtí vědci Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash a Michael W. Young,  a to za objev mechanismů řídících biologické hodiny organismů; za fyziku Američané Rainer Weiss, Bary Barish a Kip Thorne za detekci gravitačních vln ve vesmíru, a za chemii vědci Jacques Dubochet, Joachim Frank a Richard Henderson za rozvoj technologie pro získání 3D obrazu biomolekul. Nobelovu cenu za literaturu pak získal britský spisovatel japonského původu Kazuo Ishigur a cena za mír poputuje k protijaderné skupině ICAN. Nobelovy ceny se udílejí již 116 let a celý proces udílení má za sebou zajímavou historii.

ad8

Nobelova cena byla založena roku 1895 a udílí se díky poslední vůli švédského vynálezce Alfreda Nobela, který si přál, aby byly výborným vědcům, umělcům a diplomatům udělovány ceny za jejich práci.

Nobel se velmi zajímal o fyziku, medicínu, chemii a literaturu, tedy čtyři ze šesti oceňovaných oblastí. Vzorem pro pátou oblast, cenu za mír, prý byla česko-rakouská pacifistka Bertha von Suttner. Šestou oceňovanou oblast – za ekonomii – založila Švédská národní banka v roce 1968 ve jménu památky zakladatele ceny Alfreda Nobela.

ad9 - 320x100_1

 

(instagram.com)

Níže vám přinášíme několik zajímavostí o tomto prestižním ocenění:

  • Výběr laureátů Nobelových cen se nese ve znamení přísných pravidel a odehrává se v utajení. Původně bylo zamýšleno, aby byl rozhodovací proces uchováván v tajnosti navždy, ale v současné době zůstávají detaily tohoto procesu utajeny pouze 50 let.
  • Nominovány mohou být pouze žijící osoby a pokud během rozhodovacího období zemřou, musí být jejich jméno ze seznamu nominových vyškrtnuto. Pouze pokud je někdo prohlášen za víteze, ale zemře před slavnostním ceremoniálem, ocenění mu zůstane.
  • Na Nobelovu cenu míru byl nominován i Adolf Hitler. V roce 1939 byl totiž na Nobelovu cenu míru nominován britský premiér Neville Chamberlain, a to za svou roli při vyjednávání Mnichovské dohody, kdy byla postoupena část Československa Německu. Na protest navrhlo 12 poslanců švédského parlamentu na cenu míru i Hitlera s argumentem, že pokud může být Chamberlain nominován za to, že rozmluvil Hitlerovi válku, může být nominován i Hitler za ta to, že válku nerozpoutal.
  • V minulosti se komise udílející Nobelovu cenu snažila přesvědčit nespolupracující režimy, aby umožnily laureátům ceny vycestovat a převzít si svou cenu. V případě Číny je to ale stále problém. Když v roce 2010 odmítla Čína umožnit spisovateli a disidentovi Liu Xiaobovi vycestovat, aby mohl převezmout cenu za mír, organizátoři slavnostního ceremoniálu na slavnostním večeru vystavili prázdnou židli, aby dali najevo, že se Xiaobo nesmí předávání zúčastnit.
  • K vyhlašování Nobelových cen dochází ve Švédsku první týden v říjnu. Laureáti jsou ale oceněni až 10. prosince, tedy v den výročí smrti Alfreda Nobela.
  • Nobelovy ceny za fyziku, chemii, lékařství, literaturu a ekonomii jsou udíleny ve Stockholmu, zatímco Nobelova cena za mír má vlastní ceremoniál v Oslu.
  • Počet vítězů je omezen na 3 v každé kategorii
320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0

adform


Zavřít reklamu