Jedovaté housenky se dostávají do nových částí Evropy. Způsobují astmatické záchvaty, vyrážku a teploty


(Michael Probst/AP Photo)

Každé jaro se miliony chlupatých housenek líhnou po celé Evropě. Housenky Bourovčíka toulavého se teď nachází na spoustě míst. Každá z nich má na svém těle asi 700 000 tenkých chloupků, které jsou pro člověka i domácí mazlíčky jedovaté.

ad8
(Wikipedia)

Lidem můžou způsobit otoky a vyrážku, ale také astmatické záchvaty, zvracení, horečky a nevolnost. Letos byly housenky spatřeny v Německu, Belgii a Anglii. Podle vědců může globální oteplování způsobovat mírnější jara, což napomáhá při rozšiřování hmyzu do dalších míst Evropy než tomu bylo dříve zvykem.

Toxiny v chloupcích můžou zůstat aktivní až 10 let.

ad9 - 320x100_1

Bourovčík toulavý se běžně vyskytuje v jižnějších částech Evropy, kde se jeho housenky živí listy dubů mezi dubnem a červencem.

Housenky se dají snadno rozeznat, díky jejich dlouhým chloupkům. Toxické jsou ale ty kratší. Když se oddělí od jejich těla, v životním prostředím dokážou přežít dlouhou dobu. Může je přenést vítr a mohou se usadit v oblečení lidí nebo srsti mazlíčků.

Pokud přijdete do styku s těmito krátkými chloupky, může vás začít svědit pokožka. Jeden z pěti lidí může mít podrážděné oči. Šest lidí v Německu muselo podstoupit operaci, která jim odstranila chloupky z rohovky. Ani domácí mazlíčci nejsou vůči iritaci odolní. Můžou začít slintat, zvracet nebo otékat. Symptomy ale nejsou vážné a návštěva veterináře je dokáže odstranit.

Setkání s housenkami je nepříjemné, ne však extrémně nebezpečné.

Antihistaminika dokáží reakci na chloupky utlumit. Housenky nejsou extrémním zdravotním hazardem, spíše nepříjemností.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0

adform


Zavřít reklamu