Do různých měst na světě byly nastraženo 17 000 peněženek a výsledkem je statistika, kolik nálezců je doopravdy vrátilo. Jak se umístila Česká republika?


Každý z nás se někdy ocitne v situaci, kdy jsme závislí na dobrotě ostatních lidí. Může se to týkat velkého množství scénářů. Rozbilo se vám auto? Ztratili jste se v cizím městě a nemáte mapu ani funkční telefon? Ztratili jste peněženku? Tohle je jen pár příkladů situací, kdy si bez pomoci dalších lidí jen těžko poradíme.

ad8

Když se nám nějaká z těchto věcí stane a milý člověk nám pomůže bez jakéhokoli vedlejšího úmyslu, často si pak uvědomíme, že se stejně chceme chovat k ostatním i my.

Na stránce sciencemag.org se objevila studie, která zkoumá, kolik lidí v různých zemích vrátí nalezenou peněženku. Celý výzkum stál přibližně půl milionů USD.

ad9 - 320x100_1
(Shutterstock)

13 lidí cestovalo do 355 měst ve více než 40 zemích, kde „ztratili“ 17 000 peněženek. Hlavním cílem výzkumu bylo zjistit, kde bude návratnost nejvyšší, zda bude peněženka vrácena s veškerou hotovostí nebo bez ní atd.

Výzkum obsahoval různé druhy peněženek. Některé z nich obsahovaly klíč a neobsahovaly peníze, v jiných byly peníze i klíč, v dalších zase jen peníze a žádný klíč.

(Sciencemag.org)

Dále byl v peněženkách nákupní seznam v jazyce země, ve kterém se výzkum odehrával a vizitky se jménem a e-mailem vlastníka. Průměrný obsah hotovosti byl 300 Kč v měně konkrétní země. Peněženky v některých zemích (UK, Polsko, USA) obsahovaly větší obnos (asi 2 000 Kč). V některých peněženkách nebyla hotovost žádná, jak jsme zmiňovali výše.

Podívejte se na graf, který ukazuje výsledky. Oranžový puntík značí návratnost peněženky, ve které nebyly žádné peníze a červený puntík značí návratnost peněženky, která hotovost obsahovala.

Na předních příčkách se umístily skandinávské země. Mezi posledními se umístily země jako Čína, Maroko nebo Peru.

Výsledky byly samozřejmě ovlivněny několika různými faktory. Peněženky, které obsahovaly klíč, byly navráceny častěji než ty, které ho neobsahovaly. Psychologicky to znamená, že nálezce uvažuje tak, že klíč by mohl mít pro vlastníka peněženky větší význam.

Česká republika se umístila na sedmém místě, což značí, že na tom rozhodně nejsme špatně.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0

adform


Zavřít reklamu