Filipíny odeslaly 1 500 tun odpadu zpět do Kanady


(Getty Images)

Filipíny se s radostí rozloučily s 1 500 tunami odpadu, který byl poslán zpět do Kanady kontejnerovou lodí. Tento krok je dalším v aktuální vzpouře národů v Asii, které už mají dost přijímání obrovských lodí s odpadem od bohatších států západu.

ad8

Kanada souhlasila, že odpad přijme. Bezpochyby tomu pomohla i zpráva filipínského prezidenta Rodriga Duerte, který řekl, že by do Kanady cestoval osobně, aby tam odpadky odvezl.

Zásilky s odpadem byly na Filipíny odváženy už od roku 2013. Napětí ale vzrostlo, když bylo zjištěno, že Kanada chybně označila tuny odpadů z domácností za recyklovatelný plast.

ad9 - 320x100_1
(Getty Images)

Západní státy posílají svůj odpad do Asie už více než 25 let. Čína sloužila jako největší mezinárodní skládka, dokud v minulém roce nezakázala importování plastového odpadu. Následkem toho bylo odsunutí velkého množství cizího odpadu do rozvojových zemí jako je Malajsie, Filipíny nebo Vietnam.

Tyto země mají laxnější regulace v návaznosti na životní prostředí, což pro příjemce odpadu znamená, že si za jeho spálení nebo vyhození na skládky účtují podstatně menší částky. Často se stává, stejně jako v tomto případě, že je odpad chybně označen.

Země v Asii postupně začínají protestovat. Z Malajsie bylo už vráceno pět kontejnerů odpadu do Španělska. V plánu mají také vrátit více než 3 300 tun nerecyklovatelného plastu zpět do Kanady, Ameriky nebo Anglie.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0

adform


Zavřít reklamu