Běluha severní, která byla považována za ruského špióna, byla natočena, jak vrací ženě utopený mobil


(REUTERS)

Možná jste v dubnu zaregistrovali články o běluze, která se pohybovala u norského pobřeží a byla považována za ruského špióna. Běluha zlobila tamní rybáře, když jim narážela hlavou do lodí a ničila sítě. Několik vědců bylo požádáno, aby běluhu prozkoumali. Zjistili, že má na sobě postroj s nápisem „Equipment St. Petersburg“, který měl prostor na GoPro kameru.

ad8

V minulosti byla ke špionáži vytrénována už různá zvířata jako delfíni, lachtani nebo kočky. Ruská strana ale popírá, že by k ní běluhy používala. Prý je používá pouze k boji.

Chování této konkrétní běluhy získalo pozornost veřejnosti. Většinou jsou totiž bojácné v blízkosti lidí, ale tahle konkrétní běluha vyvrací veškeré předsudky. Ina Mansika, žena, která si chtěla běluhu pohladit, si ale zapomněla zapnout kapsu u kabátu a vypadl jí do vody telefon. O několik chvil později se ale z hlubiny vynořila její nová kamarádka s telefonem v tlamě.

ad9 - 320x100_1

Podívejte se na roztomilé video:

 

Norští vědci se teď snaží najít způsob, jak běluhu zachránit. Nemusela by totiž v otevřeném moři dlouho přežít. Jendou z možností je, že bude přesunuta do přírodní rezervace na Islandu.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0

adform


Zavřít reklamu