Obrovská želva, která byla považována za vyhynutou více než sto let, byla objevena na Galapágách


(Getty Images)

Tento druh želvy sloní byl více než sto let považován za vyhynutý. Na Galapágách se ale objevila dospělá samička, která toto tvrzení vyvrátila. Želva má relativně hladký krunýř a růžový nos. V minulosti bylo potvrzeno setkání s pouze jednou další želvou tohoto druhu, který je znám také jako želva fernadina (Chelonoidis phantasticus), a to v roce 1906.

ad8

Při původním osmnáctiměsíčním výjezdu bylo na Galapágách nasbíráno více než 78 000 druhů živočichů, kteří byli ze souostroví odvezeni do San Francisca. Tam se pak stali základem pro výrazné množství výzkumů.

Fernadinská želva byla od té doby považována za vyhynutou, a to kvůli sopečným erupcím. Fernadina je nejnovějším ostrovem na Galapágách a nadále má nejintenzivnější sopečnou činnost.Přestože to vypadalo, že je želva již vyhynutá, za posledních sto let se objevily spekulace, že by na ostrově mohlo být posledních pár jedinců naživu. Vědci našli stopy, které mohly patřit právě tomuto druhu želvy. Přestože si nebyli jistí, zda je želva úplně vyhynutá nebo ne, počet živých jedinců byl vždy velice nízký.

ad9 - 320x100_1
(Getty Images)

Na Galapágách v jednu dobu žilo nejméně 14 různých druhý sloních želv. Ty se lišily velikostí a tvarem krunýře. Teď na ostrovech najdeme už pouhých 10 druhů.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0

adform


Zavřít reklamu