Měsíc bez chlastu dělá divy, tvrdí tvůrci kampaně Suchej únor


(Pixabay.com)

Pusť na měsíc alkohol k vodě a pošli játra na dovolenou. Bav se s čistou hlavou a nastartuj změnu. Máš na to?

ad8

Na to se vás ptají tvůrci české kampaně, kterou od roku 2013 pořádá Liga otevřených mužů. Pravidla jsou jednoduchá. Všichni, kdo se chtějí připojit, celý měsíc nepijí alkohol. Odměnou za to jim bude čistá hlava, víc energie, lepší spánek i sex, kila dolů a vděčná peněženka. Jak jste na tom s alkoholem vy, můžete zjistit během 3 minut díky testu, který sestavila Klinika adiktologie v Praze. (Možná tam zavadíte i o test, jestli náhodou se vám do hlavy moc nedostal internet, tabák nebo gamblerství.

(Suchejunor.cz)

Vysoká rizika spojená s pitím alkoholu se v ČR objevují u více než milionu lidí. To je zhruba 15 % dospělé populace. V podstatě každý sedmý dospělý člověk, kterého potkáte v tramvaji nebo na ulici, je zralý na konzultaci s adiktologem,“ popisuje situaci s alkoholem v ČR Prof. Michal Miovský. Češi podle statistik vypijí za rok průměrně 14,4 l čistého lihu, což stačí na třetí místo na světě. Hůř je na tom už jenom Litva a Moldavsko, takže naše pořekadlo „pije jako Dán“ už by se pomalu mohlo přehodnotit.

ad9 - 320x100_1
(Suchejunor.cz)

Cílem kampaně je úsilí o prevenci mužských chorob a závislostí a poukázání na možnosti zdravého životního stylu. Připojit se samozřejmě můžou i dámy, ale poměr ve spotřebě mezi muži a ženami zůstává zhruba 4:1. Podle Světové zdravotnické organizace alkohol např. z 18 % může za sebevraždy, ve stejném poměru se podílí na úmrtí spojeném s násilím, z 27 % zasahuje do dopravních nehod a ve 48 % může za onemocnění jater.

(Suchejunor.cz)

Suchej únor umožňuje účastníkům dát si na jeden měsíc od alkoholu odstup. Díky tomu mohou poznat, jak moc své pití stále ovládají a jak moc alkohol ovládá je. Podle zahraničních výzkumů po této zkušenosti zvolní s alkoholem až 60 % lidí. Tak co myslíte?

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
27 shares

adform


Zavřít reklamu