Nejdelší most na světě je otevřen!


55 kilometrů dlouhý most přes moře spojuje Hong Kong, Macau a Zhuhai. Postavit ho stálo přibližně 20 miliard USD a datum jeho otevření se několikrát posunulo. Stavba mostu byla provázena bezpečnostními problémy – minimálně 18 lidí při práci na tomto projektu zahynulo.

ad8

Čínský prezident Xi Jinping se v úterý účastnil oficiálního otevření mostu, které se konalu v Zhuhai, stejně tak jako vůdci Hong Kongu a Macau. Již ve středu 23. 10. 2018 se most otevře veřejnosti. Tento most je speciální z toho důvodu, že spojuje tři přímořská města v jižní Číně – Hong Kong, Macau a Zhuhai. Navržen byl tak, aby ustál zemětřesení a tajfuny za pomocí 400 000 tun ocele. Tolik by stačilo na postavení 60 Eiffelovek.

 

Přibližně 30 kilometrů délky mostu protíná deltu Perlové řeky, což je oblast říční delty u Jihočínského moře. Aby mohly oblastí proplouvat lodě, 6,7 kilometru mostu se mění v podvodní tunel, který se nachází mezi dvěma umělými ostrovy.

ad9 - 320x100_1
(Getty Images)

V minulosti trvalo cestování mezi Zhuhai a Hong Kongem přibližně 4 hodiny. Teď už to lidem zabere pouhých 30 minut.

(Hzmb.hk)

Abyste mohli přes most přejet, musíte obdržet speciální povolenku. Ty jsou rozdělovány na základě určitých kvót. Dále pak zaplatíte za přejezd clo. Na mostě také nenajdeme veřejnou dopravu. Původně mělo podle autorit denně přejet po mostě přibližně 9 200 vozidel. Své odhady pak ale snížili, protože se v oblasti stavěly další cesty.

Celý projekt sklidil velkou dávku kritiky. Místní média ho často nazvala „most smrti“, kvůli úmrtím pracovníků, jež na stavbě pracovali. Několik set pracovníků bylo také při stavbě zraněno. Další znepokojení veřejnosti přinesl také environmentální dopad celé stavby. Podle různých skupin mohla stavba způsobit vážné poničení mořského života v oblasti stavby. To zahrnuje také vzácného Delfína indočínského.

(AFP)
320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
27 shares

adform


Zavřít reklamu