Skartace obrazu umělce Banksyho obrazu potom, co byl prodán v aukci, inspirovala další vlastníky jeho děl k nesmyslným činům


Slavné dílo „Balloon Girl“ od anonymního umělce Banksyho bylo prodáno v aukci za 1,4 milionu USD. Banksy je znám pro své vtípky a to, co se stalo na aukci ve slavné aukční síni Sotheby’s v Anglii, by se dalo považovat za jeho doposud nejpovedenější. Potom, co byl zarámovaný výtisk prodán, byla spuštěna sebedestrukce, která způsobila, že půlka díla prošla skartovacími noži a zůstala viset z rámu.

ad8
(Youtube/ArtFido)

Vestavěná skartovačka, která byla spuštěna, zanechala všechny účastníky aukce v šoku. Banksy poté na svém instagramovém účtu zveřejnil video, ve kterém ukazuje, jak skartovačku do rámu zasadil. A to přesně na chvíli, kdy by bylo jeho dílo prodáno v aukci.

Už od devadesátých let se stal Banksy legendou mezi umělci, díky jeho charakteristickým linkám, brilantní sociopolitické satiře a schopnosti zmizet jako ninja. Díla jako Balloon Girl, Yellow Lines Flower nebo Bomb Hugger se přes noc objevily na zdech měst po celé Anglii. Banksymu se bezpochyby povedlo změnit pohled veřejnosti na street art. Má také ve zvyku tvořit díla, která kritizují svou vlastní komodifikaci nebo veřejně kritizovat přístup veřejnosti k umění a jejich účast na zmíněné komodifikaci.

ad9 - 320x100_1
(Indianexpress.com)

Jeho poslední čin opět přilákal spoustu pozornosti. Spekulace, že hodnota díla po částečné skartaci vzroste, dohnala jednoho z vlastníků Banksyho díla k pokusu tento čin replikovat. Vzal totiž výtisk, který vlastnil (v hodnotě 40 000 Liber) a rozřezal ho nožem s vidinou, že bude jeho hodnota záhy dvojnásobná. Pokusil se ho pak prodat do aukce s minimální cenou 80 000 Liber. Jeho žádosti však nebylo vyhověno, jelikož skartace originálního Banksyho díla byla jedinečná a jistě se zapsala do dějin umění.

Odborníci na umění žádají všechny majitele Banksyho děl, aby je rozhodně neničili.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
6 shares

adform


Zavřít reklamu