OSN varuje, že lidstvo má pouhých 12 let na zvrácení globálního oteplování


(Unsplash/Gian-Reto Tarnutzer)

OSN zveřejnila souhrnnou zprávu, týkající se globálního oteplování. Založena je na více než 6 000 vědeckých publikací od 91 autorů ze 40 zemí světa. Vysvětluje, jaký dopad má globální oteplování a také to, jak se průměrná teplota zvedla o 1,5 stupně Celsia za posledních 300 let.

ad8
(AP Photo/Rafiq Maqbool)

Vědci tvrdí, že vyšší teploty mimo jiné vedou k extrémním výkyvům počasí, zvyšujícím se mořským hladinám a tání Arktického ledu. Australský profesor Ove Hoegh-Guldberg z Univerzity v Queenslandu řekl, že z této zprávy je jasné, jaký má globální oteplování už teď dopad na společnost, ekosystémy a živobytí na celém světě. Je také podle něj bez debaty, že je za tento jev zodpovědné právě lidstvo.

Podle Pařížské dohody, která byla podepsána v roce 2015, bylo hlavním cílem nepřekročit rozdíl 2 stupně Celsia od doby kolem roku 1700. Aby bylo toto reálné, národy souhlasily s omezením emisí skleníkových plynů. Ambicióznějším cílem dohody bylo předejít zvýšení průměrné teploty o 1,5 stupně Celsia. I tato hodnota totiž způsobí katastrofické dopady jako jsou bouřky, vlny horka, sucha, atd. Při dosažení dvoustupňového rozdílu by byl dopad samozřejmě ještě horší.

ad9 - 320x100_1
(REUTERS/Ueslei Marcelino)

Podle zprávy OSN jsme blízko dosažení rozdílu 1,5 stupně Celsia (v roce 2040) a dokonce kolem roku 2100 bychom mohli dosáhnout rozdílu 3 stupně Celsia. Aby se předešlo dosažení vyššího rozdílu než 1,5 stupně Celsia, museli by být emise skleníkových plynů sníženy o 45% (od hodnot z roku 2010) do roku 2030, aby se dokázalo dosáhnout nulových emisí okolo roku 2050. Teoreticky to tedy znamená, že máme pouhých 12 let na to, abychom zastavili klimatické změny.

(Getty Images/Kevin Frayer)

Pokud by se Země oteplila o 2 stupně Celsia, rozpad ledových plátů v Antarktidě se stane mnohem pravděpodobnějším. Hladina moře by se zvedla minimálně o 10 centimetrů, pokud by průměrné zvýšení teploty bylo do konce století o 2 stupně. Korálové útesy by se prakticky zhroutily.

Efekty oteplování by způsobily, že některé části světa se stanou méně obyvatelné. Města na pobřeží jako Miami nebo New York by se musela přizpůsobit nebo opustit část svého teritoria. Dále by se také lidé pravděpodobně snažili opustit tropické oblasti. Přestože se vědci snaží upozorňovat veřejnost na klimatické změny, očekává se, že globální emise budou v roce 2018 vyšší.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
5 shares

adform


Zavřít reklamu