22 letá žena je nejmladším člověkem v Americe, který podstoupil transplantaci obličeje po nepovedeném pokusu o sebevraždu


(Nationalgeographic.com)

Mladá žena z Mississippi se minulý rok stala nejmladší osobou v Americe, která podstoupila transplantaci obličeje. Teď doufá, že zvýší povědomí o následcích, které může pokus o sebevraždu mít.

ad8

Katie Stubblefield se objevila na titulní straně zářijového čísla časopisu National Geographic, stejně tak jako v dokumentu „Katie’s Face“, ve kterém hovoří o své transplantaci obličeje. Když jí bylo 18 let, pokusila se Katie o sebevraždu. Když ji její bratr Robert našel, byla Katie živá, měla ale několik střelných ran v obličeji. Katie si z jejího pokusu o sebevraždu nic nepamatuje a její rodiče jí museli vše převyprávět.

(Nationalgeographic.com)

Tři roky po této události byla Katie vybrána, aby podstoupila transplantaci obličeje na clevelandské klinice. Částečná i celková transplantace obličeje zahrnuje výměnu obličeje oběti za obličej někoho, kdo zemřel. Vyměňuje se kůže, kosti, nervy a cévy. První transplantace obličeje proběhla v roce 2005 ve Francii.

ad9 - 320x100_1
(Nationalgeographic.com)

Cílem operace Katie bylo obnovit strukturu jejího obličeje a její schopnost žvýkat, dýchat a polykat. Operace trvala 31 hodin a zahrnovala transplantaci skalpu, čela, horních a spodních víček, očních důlků, nosu, horních tváří, horní čelisti a části spodní čelisti, horních i dolních zubů, části obličejových nervů, obličejových svalů a kůže.

Dárkyní byla zesnulá žena jménem Andrea Schneider. Její rodina souhlasila k použití jejího obličeje pro transplantát.

(Nationalgeographic.com)

Na cestě za zotavením se Katie účastní fyzioterapie a pracuje s logopedem. Po zbytek života bude muset brát imunosupresivní léky, aby se snížil risk toho, že její tělo transplantát nepřijme. Doufá také, že bude do budoucna moci pomáhat lidem, kteří bojují s podobnými problémy, které měla ona.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
48 shares

adform


Zavřít reklamu