Zaměstnankyně zoologické zahrady odhalila zajímavá fakta o zvířatech, která se při své práci dozvěděla


Věděli jste, že pětina savců známa člověku jsou netopýři? Nebo že klokani chodí zvláštně, protože nemůžou pohybovat každou ze svých nohou zvlášť? Průvodkyně v americké Columbus Zoo and Aquarium odhalila některé z nejvíce fascinujících fakt o zvířatech, které se za dobu svého působení dozvěděla.

ad8

Průvodkyně zajišťuje návštěvníkům nejlepší možný zážitek. Odpovídá jim na veškeré otázky, které o zvířatech mají, baví se s nim o různých projektech v rámci zoologické zahrady, atd. Podle ní je taková kariéra velkým závazkem, protože se například musela naučit jména všech zvířat v zoo. Svou práci však miluje a proto jí to nedělá problém.

Průvodci nemají za povinnost mít jakékoli vzdělání v oblasti biologie nebo zoologie. Jejich trénink je ale dostatečný a nikdy se nepřestávají učit nové věci.

ad9 - 320x100_1

Pravda o sobech

(Shutterstock.com)

Sobi jsou jediným druhem zvířat, u kterých rostou parohy samcům i samicím. Samci své parohy shazují na začátku prosince a samice pak na jaře. Tím pádem jsou všichni Santovi sobi samice.

Inteligentní sloni

(Shutterstock.com)

Slon je jedno z mála zvířat, která projdou testem se zrcadlem – poznají tedy vlastní obraz (a nemyslí si, že se jedná o jiné zvíře, jak to je například u psů a koček). Sloni byli testováni tak, že jim byla namalována na čelo značka křídou. Potom jim byl ukázán jejich odraz v zrcadle, načež slon značku prozkoumal a uvědomil si, že se dívá sám na sebe.

Klouby plameňáků

(Shutterstock.com)

Lidé si často myslí, že se kolena plameňáků ohýbají na druhou stranu. To ale není pravda. Kloub, který vidíme na první pohled, je jejich kotník. Kolena mají schovaná výše u těla a ohýbají se stejně jako ta naše.

Barva srsti ledních medvědů

(Shutterstock.com)

Lední medvědi nemají bílou srst, nýbrž transparentní jako optické vlákno. Navíc je jejich kůže černá.

Naši geneticky nejbližší příbuzní

(Shutterstock.com)

Šimpanzi bonobo jsou naši nejbližší genetičtí příbuzní (jsou mnohem více příbuzní s námi než například s gorilami). Bonobo jsou téměř úplně neagresivní, matriarchální a používají sex k řešení všech problémů.

Zvláštně chodící klokani

(Shutterstock.com)

Klokani neumí hýbat nohami samostatně. Když chodí, hýbají jimi najednou. Když ale plavou, hýbat jimi samostatně můžou. Poskakování je pro ně tedy nejpřirozenější formou pohybu. Když vidíte klokana chodit, vypadá to tak, že švihne oběma nohama naráz a používají svůj ocas jako třetí nohu, aby udrželi balanc, když má obě nohy ve vzduchu.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
2 shares

adform


Zavřít reklamu