Fobie, o kterých jste možná nevěděli, že je máte


Každý z nás má z něčeho strach. Negativní zážitky a zkušenosti jsou většinou to, co ho v nás vyvolá. Samozřejmě záleží na situaci, ale tyto zážitky mohou napomoci k vzniku fobie. Není však pravidlem, že fobie vznikají pouze na základě traumatických událostí. Stane se, že máme z něčeho strach a vlastně ani nevíme proč.

ad8

Přečtěte si, jaké různé typy zvláštních fobií existují a zjistěte, zda nějakou z nich náhodou nemáte.

Sinistrofobie

ad9 - 320x100_1
(Pixabay.com)

Stává se vám někdy, že vám je při odbočování vlevo zle nebo máte strach, že by vás mohl někdo napadnout zleva? I taková fobie totiž existuje a kvůli ní můžete mít strach ze všeho, co se týká levé strany.

Peladofobie

(Pixabay.com)

Tato fobie je jednou z těch běžnějších a setkávají se z ní převážně muži. Jedná se totiž o strach z plešatění.

Coulorfobie

(Pixabay.com)

Pro mnohé jsou klauni reprezentací humoru, zábavy a dětských oslav. Někteří však vidí v klaunech děs, skrývající se za červený nos a barevný kostým.

Fobofobie

(Pixabay.com)

Je to opravdu tak, jak to zní. Fobofobie je strachem z vlastních strachů. Jedinci, kteří trpí touto fobií mají většinou nějaké další fobie a mají strach z toho, že budou mít strach z dalších věcí.

Efebifobie

(Pixabay.com)

Řekli jste si někdy například, že dnešní děti nerespektují své rodiče a jsou nevychovaní a nedodržují pravidla? Možná se ve vás probouzí právě efebifobie – strach z teenagerů.

Filofobie

(Pixabay.com)

Většina z nás se chce zamilovat a má spoustu lásky na rozdávání. Někteří lidé mají ale z lásky strach. Trpí tedy filofobií. Tato fobie je pravděpodobně běžnější, než si myslíte a projevuje se od strachu ze závazků po nezdravé vztahy.

Hippopotomonstrosesquipedaliofobie

(Pixabay.com)

Jak bizarní je, že tento krkolomný název nese fobie z dlouhých slov?

Eufobie

(Pixabay.com)

Většina z nás slyší ráda dobré zprávy. Existují však jedinci, kteří z nich mají strach. Obvykle v nich vyvolávají negativní myšlenky a pocity a povede se jim nějakým způsobem dobrou zprávu otočit ve špatnou.

Kenofobie

(Pixabay.com)

Jedinci trpící strachem z otevřených a prázdných prostor se obvykle snaží s touto fobií bojovat tím, že hromadí spoustu věcí.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
5 shares

adform


Zavřít reklamu