V Irsku se mění historie po veřejné volbě za zrušení osmého dodatku ústavy, který zakazoval potraty


(Gettyimages.com)

Irské zákony budou změněny potom, co se většina voličů rozhodla v pátečním referendu bojovat proti striktnímu zákonu, týkající se potratů.

ad8

V sobotu se na veřejnost dostala informace, že přibližně dvě třetiny (1 429 981) voličů bylo pro zrušení osmého dodatku ústavy, který dával matkám a nenarozeným dětem stejná práva na život, což doteď znamenalo, že potraty byly v Irsku ve většině případů ilegální.

(Gettyimages.com)

Nejvyšší počet voličů, kteří hlasovali pro zrušení referenda, byl v Dublinu (75,5%). Donegal v severozápadním Irsku byl jedinou částí, ve které vyhrál hlas pro nerušení zákona.

ad9 - 320x100_1

Bylo očekáváno, že pro zrušení referenda budou hlasovat převážně lidé z velkých měst, což ve finále ale nebylo pravdou. V jedné z centrálních částí Dublinu hlasovalo pro zrušení 91% obyvatel, ale ani menší a konzervativnější části Irska nehlasovaly z velké části proti.

V Roscommonu, který byl jediným místem, které hlasovalo proti legalizaci manželství stejného pohlaví v roce 2015, a který je považován za jedno z nejkonzervativnějších míst v Irsku, se přibližně 57% voličů rozhodlo referendum podpořit.

(Gettyimages.com)

Premiér Leo Varadkar sdělil na tiskové konferenci, že před 100 lety získaly ženy právo volit a teď se Irsko rozhodlo podpořit ženy v rozhodování a jejich vlastních volbách. Doktoři už dále nebudou muset říkat pacientkám, že pro ně nemohou nic udělat a tím pádem se ženy nebudou muset vydávat do jiných zemí za tímto nelehkým rozhodnutím.

(Gettyimages.com)

Nelehkým připomenutím působení tohoto zákona je příběh Savity Halappanavar, která zemřela v roce 2012 v nemocnici ve městě Galaway kvůli komplikacím, které vznikly septickým porodem. Lékaři sdělili Savitě, že bezpochyby samovolně potratí. Ona potom požádala o vyvolání potratu, protože bylo pravděpodobné, že dojde k infekci. Doktoři však ale usoudili, že její život není v ohrožení a kvůli irskému zákonu byl potrat zamítnut. Potom, co samovolně potratila, upadla do septického šoku a zemřela.

(Gettyimages.com)

V Irsku teď můžeme vidět nástěnnou malbu od umělce jménem Aches, která vzpomíná na nelehký osud Savity a lidé zde nechávají vzkazy, proč hlasovali pro zrušení zákona.

(Gettyimages.com)

Ženy teď konečně budou mít právo se rozhodovat o svém osudu.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
35 shares

adform


Zavřít reklamu