10 nejlepších dokumentů, které navždy změní váš pohled na jídlo


(Pixabay.com)

Baví vás jídlo a chcete se dozvědět více informací o potravinách, jejich původu a vlivu na vaše zdraví? Právě od toho jsou tu nejrůznější dokumenty, které se tomuto tématu věnují.

ad8

1. Super Size Me

Trailer:

ad9 - 320x100_1

Filmař Morgan Spurlock zachycuje svůj experiment, během kterého se po celý měsíc stravuje pouze jídlem z McDonald’s. Jde o jeden z prvních dokumentů o jídle, který ukázal, jak nebezpečné je stravování ve fast foodech a jak snadno mu dovedeme podlehnout.

2. Fat, Sick and Nearly Dead

Trailer:

Když je Joemu Crossovi řečeno, že již lékaři nemohou udělat nic s jeho nadváhou a chronickým autoimunitním onemocněním, rozhodne se vzít věci do vlastních rukou. Vymění nezdravé jídlo za ovocné a zeleninové šťávy a po dobu 60 dní zaznamenává svou cestu na kameru. Film inspiroval tisíce lidí ke změně stravovacích návyků.

3. Potraviny, a.s./ Food, Inc.

Trailer:

Dokument přináší hluboký a znepokojující náhled do neviditelné součásti amerického potravinářského průmyslu a zemědělství a dokumentuje dopady tohoto ekonomického řetězce na naše zdraví a životní prostředí. Jak nechutná je cesta z polí a stájí do obchodů a ke spotřebitelům?

4. Na jídle záleží/ Food Matters

Trailer:

Film osvětlující problematiku konvenční medicíny a jejího napojení na farmaceutický průmysl ukazuje, jak moc to, co jíme, ovlivňuje naše zdraví. Přesvědčí vás vyměnit ordinaci lékařů za kuchyň a obchod s potravinami.

5. Raději vidličky než nože/ Forks Over Knives

Trailer:

Tento dokument odkazuje na práci doktora Campbella Esselstyna a přesvědčuje diváka, že rostlinná strava může zabránit vzniku moderních civilizačních onemocnění jako je obezita, cukrovka nebo srdeční choroby. Snímek inspiroval hodně lidí k veganství.

6. Killer at Large

Trailer:

Killer at Large se noří do problematiky obezity v Americe a odhaluje, jak toto onemocnění ovlivňuje politiku, kulturu, zdraví i budoucí generace. Jde o působivý a přesvědčivý film, který ukazuje, že obezita není individuálním problémem jednotlivce, ale že její důsledky ovlivňují každého z nás.

7. King Corn

Trailer:

Dva kolegové a nejlepší přátelé se rozhodnou podniknout cestu do srdce Ameriky, aby zjistili, odkud pochází jejich jídlo. Odhalení, že téměř všechno jídlo je vyrobeno z kukuřice, je naprosto šokuje. Film odhaluje, že kukuřice se skrývá téměř všude – v nápojích, pečivu, těstovinách, i salátových zálivkách.

8. Vanishing of the Bees

Trailer:

Dokument poukazuje na problém mizení včel po celém světě a představuje dva včelaře, kteří usilují o jejich ochranu a zvýšení povědomí o tomto problému. Ilustruje, jaký obrovský dopad má tento malý hmyz na životní prostředí a naše zdraví, a jak moc jsou včely pro budoucnost lidstva důležité.

9. Sustainable: Potraviny v jiném světle/ Sustainable

Trailer:

Sustanable je snímek o zemědělství a lidech, kteří v něm pracují a kteří se snaží udělat vše pro to, aby zajistili udržitelnost pro budoucí generace. Silný příběh přináší poselství o naději a víře, že ještě není vše ztraceno a že stále není pozdě na záchranu našeho zdraví a planety.

10. The Sugar Film

Trailer:

Inspirován snímkem Super Size Me se Damon Gameau vrhá do experimentu se svým stravováním, ve kterém dokumentuje dopad přidaného cukru v potravinách na naše zdraví. Dokument odhaluje, že přidaný cukr se skrývá takřka všude – v mléčných výrobcích, omáčkách na těstoviny, müsli tyčinkách a dalších potravinách, které považujeme za „zdravé“. Jak nebezpečný tento přidaný cukr pro nás může být?

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
3 shares

adform


Zavřít reklamu