15 inspirativních faktů o Stephenovi Hawkingovi, které jste nejspíše nevěděli


Stephen Hawking byl Albertem Einsteinem moderní doby. Významně přispěl do oborů fyziky a kosmologie, vyřešil několik záhad vesmíru a zasloužil se o pokrok lidské civilizace. Navzdory svému vysilujícímu onemocnění byl také úspěšným spisovatelem, řečníkem a vlivnou osobností populární kultury. Jste připraveni rozšířit si své obzory o největším mysliteli současnosti? Podívejte se na 15 inspirativních faktů o Stephenu Hawkingovi, které jste nejspíše nevěděli.

ad8
(Pixabay.com)

1. V mládí miloval matematiku, ale jeho otec z něj chtěl mít lékaře. Nakonec byl přijat na Oxfordskou univerzitu, kde ale nebylo možné matematiku studovat, takže se místo ní rozhodl pro fyziku.

2. Pořádně číst se naučil až ve svých osmi letech a podle svých slov studium na Oxfordské univerzitě celkem flákal.

ad9 - 320x100_1

3. Narodil se na třísté výročí úmrtí Galilela a zemřel na narozeniny Alberta Einsteina.

4. Jeho snem bylo napsat knihu o fyzice, které by rozuměla i široká veřejnost. Splnil si ho roku 1988, když byla vydána jeho kniha Stručná historie času.

5. Roku 1963 mu byla diagnostikována amytrofická laterální skleróza a lékaři mu dávali tři roky života. On ale vydržel žít o 50 let déle.

(Pixabay.com)

6. Aby dokázal, že není možné vrátit se zpět v čase, uspořádal Hawking party pro cestovatele v čase, kam nikdo nepřišel. A to byla pointa. Pozvánku dokonce poslal po tom, co party skončila.

7. Nejenže byl významným vědcem, ale také se objevil v několika slavných televizních pořadech včetně seriálu Star Treku, Simpsonovi a Teorie velkého třesku

8. Hawking byl podporovatelem myšlenky konce světa. Podle jeho teorií povede umělá inteligence, nukleární válka, pandemie, klimatické změny a přelidnění ke konci lidstva. Proto byl velkým zastáncem hledání nové planety pro život.

9. Ve svých pětašedesáti letech vylétl do vesmíru, aby zažil nulovou gravitaci. Byl ve stavu beztíže po dobu čtyř minut.

10. Hawking se v roce 1997 vsadil s fyzikem Johnem Preskillem ve sporu o Hawkingově teorii o černé díře. Hawking tvrdil, že černá díra pohltí veškeré informace, zatímco Preskill naznačil, že mohou být z černé díry propuštěny i směrem ven. V roce 2004 Hawking uznal, že se mýlil.

(Pixabay.com)

11. Obdržel několik ocenění a vyznamenání včetně ceny Alberta Einsteina, Hughesovy medaile udělované Královskou společností a Prezidentské medaile svobody, kterou mu udělil prezident Barack Obama.

12. Je také autorem knih pro děti. Se svou dcerou Lucy napsal sérii dětských knih, z nichž první se jmenovala Jirkův tajný klíč k vesmíru. Celkem byly v této sérii publikovány čtyři knihy.

13. Ačkoliv nevěřil v Boha, věřil v existenci mimozemské civilizace. Varoval, že pokud nás někdy mimozemšťani navštíví, nemusí to pro lidstvo dopadnout dobře.

14. Spolu s dalšími fyziky, jako je Neil de Grasse Tyson, byl zastáncem teorie mnohovesmíru, podle které je ten náš pouze jedním z mnoha jednotlivých paralelních vesmírů.

15. Hodnota IQ bezpochyby největšího génia moderní doby je neznámá. V rozhovoru pro New York Times na otázku, kolik je jeho IQ, jednou odpověděl, že nemá ponětí: „Lidé, kteří se chlubí svým IQ, jsou loseři“.

(Pixabay.com)

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
2 shares

adform


Zavřít reklamu