Jak spí zvířata aneb 12 zajímavostí o podivných způsobech spánku zvířat


Přemýšleli jste někdy o spánku zvířat? Pokud si myslíte, že všechna zvířata spí úplně stejně jako člověk, tento článek vás vyvede z omylu.

ad8

1. Delfíni a velryby spí jen na půl. Jedna polovina mozku těchto spících zvířat totiž během spánku zůstává stále aktivní. Je to proto, aby se neutopily ve spánku.

(Pixabay.com)

2. Netopýři mohou spát až 20 hodin denně. Spí také hlavou dolů, což jim umožňuje lépe po probuzení vzlétnout (jejich křídla nejsou tak silná jako křídla ptáků, takže se jim lépe vzlétá z pádu).

ad9 - 320x100_1
(Pixabay.com)

3. Štěňata, veverky a surikaty spí pohromadě, aby se navzájem zahřívaly.

(Pixabay.com)

4. Pavián guinejský spí usazený na patách v korunách stromů, aby byl vždy připravený na útok predátorů.

(Pixabay.com)

5. Stejně jako některá zvířata upadají do zimního spánku, tzv. hibernace, jiná se oddávají spánku letnímu. Ten se nazývá estimace a zvířata se s jeho pomocí snaží překonat velké teplo. Typicky takto spí někteří obojživelníci a plazi.

(Pixabay.com)

6. Některé druhy ptáků mohou spát, zatímco sedí na větvi.

(Pixabay.com)

7. Žirafy vydrží beze spánku až několik týdnů. Vědci si myslí, že nespí, protože neustále pozorně sledují predátory. Průměrně ve spánku žirafy stráví pouze 20 minut denně.

(Pixabay.com)

8. Šimpanzi, orangutani a gorily mají podobné spánkové zvyky jako lidé. Vytváří si svá lůžka na bezpečných skrytých místech a mají podobné spící polohy jako člověk.

(Pixabay.com)

9. Kachny spí ve skupinách, přičemž ty na krajích skupiny mají stále jedno oko otevřené, protože kontrolují, zda nehrozí nějaké nebezpečí.

(Pixabay.com)

10. Sloni sice mohou spát na zemi, ale pokud spí takto příliš dlouho, může kvůli jejich velké váze dojít k poškození jejich vnitřních orgánů.

(Pixabay.com)

11. Někteří stěhovaví ptáci dovedou spát i během letu. Typické je to například u drozdů. Ti si během letu občas na pár sekund zdřímnou.

(Pixabay.com)

12. Vydry se během spánku někdy vzájemně drží za tlapky. Spí tak proto, aby od sebe během spánku neodpluly.

(Pixabay.com)
320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
68 shares

adform


Zavřít reklamu