Fenomén letošní olympiády: roztleskávačky z KLDR


ad8

Existuje mnoho momentů ze zimních olympijských her 2018, na které mohou být fanoušci sportovců z celého světa pyšní, ať už jde počet získaných medailí, neuvěřitelné sportovní výkony nebo nové rekordy. Jen máloco však přitahuje takovou pozornost jako severokorejské roztleskávačky. Jejich vystupování a povzbuzování sportovců bylo několikrát označeno až za děsivé.

Armádu mladých žen ze Severní Koreje lze jen těžko přehlédnout. Skupinu tvoří 229 sehraných dvacetiletých žen, které byly na olympiádu do Pchjongčchangu Severní Koreou vyslány pravděpodobně jako prostředek propagandy totalitního režimu KLDR. Obrovský tým roztleskávaček kontrastuje s počtem pouhých 22 severokorejských sportovců, kteří na letošních olympijských hrách zemi zastupují.

ad9 - 320x100_1

Jejich strojené synchronizované pohyby zachycuje video nazvané „Armáda krásek“:

Roztleskávačky vzbuzovaly rozruch i při zápasu korejských hokejistek, které nastoupily proti týmu Švýcarska, kterému podlehly výsledkem 8-0. Korejský ženský hokejový tým letošních her je složený z hokejistek obou znepřátelených zemí, Severní a Jižní Koreje. To je poprvé v historii olympiád, co obě země sjednotily svůj tým.

Ačkoliv se vystupování roztleskávaček může jevit jako zábavné, realita, která se za jejich životem v Severní Koreji skrývá, je mnohem drsnější. V roce 2007 oznámilo Ministerstvo zahraničí Spojených států amerických, že KLDR poslala 21 severokorejských roztleskávaček do vězeňských táborů za to, že odhalily, jaké to je žít v Severní Koreji.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
1 share

adform


Zavřít reklamu