Filmové mýty, které z nás dělají hlupáky


Filmový průmysl nás někdy učí věřit věcem, které ale ve skutečnosti nejsou vůbec pravda. Je na čase některé mýty odhalit.

ad8

Musíte čekat 24 hodin, abyste mohli ohlásit něčí zmizení

(Pixabay.com)

Mýtus: Kdykoliv je ve filmu někdo nezvěstný, je členům jeho rodiny oznámeno, že musí čekat 24 hodin než jeho zmizení oznámí policii.

ad9 - 320x100_1

Pravda: Ve skutečnosti se jedná o velmi nebezpečný mýtus. Naopak je velice důležité začít s pátráním po pohřešovaném co nejdříve.

Každý, koho zatkne policie, má nárok uskutečnit jeden telefonní hovor

(Pixabay.com)

Mýtus: V hollywoodských filmech často zatčené osoby upozorňují na to, že mají nárok si zavolat a je to prezentováno jako jejich právo.

Pravda: Ve skutečnosti je tato představa výtvorem filmového průmyslu. Každý má síce právo mluvit nejprve se svým právníkem, ale právo uskutečnění jednoho telefonního hovoru není obecnou výsadou. V podstatě existuje spousta různých předpisů týkajících se telefonování zatčených osob a ty se liší stát od státu.

Díky tlumičům na zbraních je výstřel úplně tichý

(Pixabay.com)

Mýtus: Skoro v každém filmu, kde se střílí to vypadá, že tlumiče na zbraních prakticky eliminují veškerý zvuk střelby.

Pravda: Zvuk, který při výstřelu vzniká, po pravdě nelze úplně utlumit. Ve skutečnosti se zvuk střelby pohybuje okolo 100 decibelů, takže i s tlumičem je střílení velmi dobře slyšet.

Můžete v klidu utéct od výbuchu

Mýtus: Klasická scéna z akčního filmu: hlavní hrdina klidně utíká, zatímco v pozadí nastává intenzivní výbuch. Někdy jsou filmové postavy explozí vyhozeny do vzduchu, aniž by se jim něco stalo.

Pravda: I když lze od obyčejného požáru uprchnout bez zranění, v případě extremních explozí, které ve filmech vídáme, to tak úpně nelze. Takový výbuch totiž způsobuje stlačení vzduchu v těle, což má ve většině případů za následek poškození vnitřních orgánů, například roztržení plic.

Když dáte někomu před obličej kapesník, který je napuštěn chloroformem, okamžitě ho omráčíte

Mýtus: Kapesník namočený do chloroformu se stal ve filmech oblíbenou zbraní, která dokaže dotyčnou oběť během vteřiny omráčit.

Pravda: Používání drog a toxinů za účelem omámení oběti není ve skutečnosti tak jednoduché. Ačkoliv chloroform má omamné účinky, člověk se do bezvědomí dostane za mnohem delší dobu, než to ve filmech vypadá.

Srdeční masáž a umělé dýchání je snadnou a úspěšnou metodou oživování

(Pixabay.com)

Mýtus: Ve filmech to vypadá jako by byla resuscitace metodou srdeční masáže a umělého dýchání velmi spolehlivým způsobem, jak někoho oživit.

Pravda: I když se ve filmech zdá, že má tato metoda takřka stoprocentní úspěšnost, ve skutečnosti funguje mnohem méně. Je to něco okolo 10 %.

Laserové zbraně vytváří zářivou světelnou show

(Pixabay.com)

Mýtus: Filmy typu Star Wars nebo Star Trek ukázaly divákům, jak by to vypadalo, kdyby se v prostoru střílelo laserovými zbraněmi. Vzduchem by se podle nich míhaly jasné a zářivé barvy.

Pravda: Kdyby laserové vesmírné zbraně existovaly, byly by ve skutečnosti neviditelné. Aby bylo světlo vidět, potřebovalo by totiž povrch, od kterého by se odrazilo. Ve vesmírném prostoru ale žádný takový povrch není, takže by v něm laserová zbraň nikdy vidět nebyla.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
60 shares

adform


Zavřít reklamu