Hurikán Irma překonal několik meteorologických rekordů a tady jsou ty největší


(Pixabay.com)

Ještě než hurikán Irma udeřil na pobřeží Floridy, již během svého neúprosného řádění v karibské oblasti překonal několik rekordů. I když bude trvat ještě několik měsíců, než budou odhadnuty celkové škody této za poslední dobu nejhorší tropické bouře, rekordy, které Irma překonala, jsou jasné. Meteorolog Phil Klotzbach z Coloradské státní univerzity publikoval shrnutí základních rekordů, kterých hurikán Irma dosáhl, a tady jsou ty největší:

ad8
  • Hurikán si zachoval svou maximální rychlost větru 297 km/h po celých 37 hodin, což z něj činí nejvytrvalejší cyklónu s takto ohromnou intenzitou.
  • Nejvyšší rychlost větru hurikánu – 297 km/h – z něj učinila také nejsilnější bouři v dějinách Atlantiku (když opomeneme oblast Karibiku a Mexického zálivu). Pokud zařadíme i tyto dva regiony, jedná se o druhý nejsilnější hurikán (předčil ho jen Allen, který dosáhl rychlosti 305 km/h).
  • V oblasti Kuby byla Irma druhým hurikánem s intenzitou páté kategorie, který trval více jak 3 dny. Prvním byl nepojmenovaný hurikán z roku 1932.
  • Irma vytrvala v páté kategorii nejdéle ze všech ostatních bouří, které se kdy od roku 1966 (kdy začala éra satelitů) udály.
  • Ze všech cyklón zaznamenaných v tropickém Atlantiku Irma vyprodukovala také nejvíce akumulované kinetické energie (tzv. ACE), což je měřítko, které zohledňuje intenzitu, velikost a dobu trvání hurikánu.
  • Irma také překonala rekord, který doposud držel hurikán Allen z roku 1980. Vytvořila nejvíce akumulované kinetické energie za 24 hodin.
  • Hurikán také vyprodukoval tolik této energie, kolik dle Národního úřadu pro oceán a atmosféru obvykle vznikne za celou průměrnou hurikánovou sezónu. Za 18 hurikánových sezón od roku 1966 tedy nebylo vytvořeno zdaleka tolik energie, jako za dobu existence hurikánu Irma.
320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0

adform


Zavřít reklamu