Jak usnout v horkém počasí?


(pixabay.com)

Během horkých letních nocí bývá často spánek problémem. Zatímco se přes den v parném létě můžeme zchladit někde venku u vody, problém nastává, když se snažíme v ohřátém a neklimatizovnaém bytě večer usnout. Hlavním důvodem je podle Nicka Littlehalea, spánkového kouče největších sportovních hvězd, zejména to, že na to naše tělo není adaptováno.

ad8

Zde je 8 překvapivých tipů, které v těchto horkých dnech mohou našemu spánku ulehčit.

1) Nechte okna zavřená

Otevírat okna a nechat dovnitř proudit horký vzduch, je tou největší chybou, co lidé mohou udělat. Okna by naopak měla zůstat zavřená a závěsy zatažené, protože jinak půjde všechno teplo zvenčí dovnitř. Zejména ložnice by pak měla zůstat co nejvíce zatemněná.

ad9 - 320x100_1
2) Dejte si před větrák led

Zamrazte si lahve s vodou a poté je postavte před větrák. Nechte přes ně proudit vzduch a uvidíte, jak skvěle tento trik funguje.

3) Použijte termosku (ano, opravdu)

Nejde o to použít lahev s horkou vodou, ale využít něco, co dokáže udržet teplotu tekutiny. K tomu je termoska ideální. Nalijte do ni ledově vychlazenou vodu a dejte si ji na noc do postele.

4) Zchlaďte váš polštář

Tělesná teplota se často odvíjí od teploty hlavy, takže ledový polštář může v těchto dnech pomoci. Dejte ho na pár hodin do mrazáku a uvidíte, že to funguje.

5) Zahoďte peřinu

Nespěte pod těžkou přikrývkou, ale použijte například bavlněné prostěradlo. Pokud spíte nazí, je tato varianta lepší, než spát jen tak bez ničeho a úplně odkrytí. Teplota vašeho těla takto bude pod větší  kontrolou.

6) Dejte si sprchu

Před usnutím si dejte ledovou sprchu, aby teplota vašeho těla co nejvíce klesla. Uvidíte, že se vám bude spát lépe.

7) Vyhněte se alkoholu

V létě si často dopřáváme ledové nápoje, jako je vychlazené pivo či sklenka studeného vína. To se pro osvěžení v horku jeví jako bez problému, nicméně je prokázáno, že požívání alkoholu naopak situaci ještě více zhoršuje.

8) Držte se lehkých jídel

Trávení těžkých jídel ještě zvyšuje vnitřní teplotu těla. Jezte v těchto dnech tedy raději saláty, ovoce a další podobná lehká jídla.

9) Rýže do mrazáku

Nasypte si rýži do ponožky a důkladně zavažte. Poté ji dejte cca na hodinu do mrazáku. Rýže vás takto vydrží chladit pod dekou asi půl hodiny, což je dost času na to, abyste v klidu usnuli.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
4 shares

adform


Zavřít reklamu