Nejšílenější velikonoční zvyky a tradice z celého světa


Od másla ve tvaru beránka, přes polévání vodou od hlavy až k patě, až po bičování a křižování. Slavení jednoho z nejvýznamnějších křesťanských svátků má ve světě mnoho podob. A některé jsou vskutku podivné.

ad8

Velikonoční čarodějnice, Finsko

(Pixabay.com)

Ve Finsku se na Velikonoce malé děti převlékají za čarodějnice a se svými košťaty prochází místními ulicemi, kde koledují a dostávají sladkosti. Jedná se o čarodějnice hodné, ale věří se i v čarodějnice zlé, které dovádí s ďábly. Ty mají být odehnány do Německa.

ad9 - 320x100_1

Velikonoční bandikut, Austrálie

V Austrálii není symbolem Velikonoc velikonoční zajíček nebo králík, ale bandikut. Ten je v Austrálii na rozdíl od králíků ohroženým druhem, a tak se tu ve snaze zvýšit povědomí o tomto zvířeti v obchodech prodávají nikoli čokoládová vejce a zajíčci, ale čokoládové figurky bandikuta.

Pouze červená vejce, Řecko

(Pixabay.com)

Velikonoce jsou na celém světě proslulé barevně malovanými vejci. V Řecku ale pestrost nehledejte, protože tu vejce barví jenom na červeno. Červená reprezentuje barvu života a také Kristovu krev. Vejce jsou kromě toho odjakživa symbolem znovuzrození a vítězství nad smrtí. Už chápete, proč jsou vejce významným motivem Velikonoc.

Netradiční hody, Kolumbie

Kolumbijci mají poněkud zvrácenou představu o slavnostním hodování. O Velikonocích si pochutnávají na leguánech, želvách a velkých hlodavcích.

Polévání žen, Maďarsko

(Pixabay.com)

I z našich krajin známe zvyk polévání vodou, ale v Maďarsku vypadá tato tradice trochu jinak a více se dbá na její dodržování. Ženy se na Velikonoční neděli oblékají do krojů a nechávají se od mužů polévat studenou vodou z kýblů.

Máslo ve tvaru beránka, Rusko

V Rusku je velikonoční jídlo servírováno s máslem ve tvaru beránka. Tradice pochází z dávných dob, kdy bylo setkání s beránkem vnímáno jako dobré znamení. Proč zrovna beránek? Protože se věřilo, že beránek nemůže být Satanem v přestrojení.

Křižování a bičování, Filipíny

(Pixabay.com)

Na Filipínách provádějí někteří oddaní katolíci velmi brutální praktiky. Během pouličních procesí bičují svá těla a ani křižování jim není cizí. Cílem těchto „oslav“ je připomenout Ježíšovo utrpení a očistit se od hříchů, nicméně římskokatolická církev tento zvyk neschvaluje a aktivně se mu snaží bránit. Zatím však bez velkého úspěchu.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0

adform


Zavřít reklamu