Svět je plný mnoha zajímavých a různorodých kuchyní. Některé z nich však nabízí velmi zvláštní pochutiny. Na čem všem si lidé dovedou pochutnat?
1. Durian
Někteří lidé chuť tohoto exotického ovoce popisují jako podobnou lahodnému smetanovému krému, zatímco jiní jím opovrhují. Jeho charakteristickou vlastností je totiž naprosto odporný zápach, který je popisován různě, nejčastěji však jako páchnoucí nohy, hnijící cibule, terpentýn nebo dokonce zvratky. Musíte se rozhodnout mezi chutí a zápachem.
2. Stoleté vejce
Většina z nás konzumuje vajíčka denně. Nejenže jsou výborným zdrojem bílkovin, ale také skvěle chutnají. Existuje však něco, co čínská kuchyně nazývá stoleté vejce, a i když ve skutečnosti o sto let staré vejce nejde, možná tak bude chutnat. Jedná se v podstatě o zkažené vejce, které se nechá několik měsíců „uzrát“ ve směsi jílu, popela a vápna. Takto připravené vejce má fascinující tmavozelenou až černou barvu a vyznačuje se silným zápachem po sirovodíku.
3. Escamoles
Už jste někdy slyšeli o pojídání vajíček? Kaviár známe všichni, ale co takhle pojídání mravenčích vajíček? Pokud někdy budete v Mexiku, můžete to vyzkoušet. Tato vajíčka, z nichž se escamoles vyrábí, jsou údajně sbírána z kořenů rostliny Agave tequilana a jako všechna vajíčka jsou velmi bohatá na bílkoviny. A zřejmě jsou skvělá v tacos.
4. Shirako
Na kaviáru, rybích jikrách, si pochutnávají lidé na celém světě. V Japonsku šli ale ještě dál a nebrání se ani rybímu spermatu zvaném shirako.
5. Oči tuňáka
Tato delikatesa je typická rovněž pro Japonsko. Oči tuňáka jsou velmi levným jídlem a připravují se buď vařením nebo dušením s kořením či sójovou omáčkou. Chytrý způsob, jak zajistit, že žádná část těla ryby nepřijde nazmar.
6. Airag
Airag je mongolský nápoj z kvašeného kobylího mléka. Obdobou je turecký kumis, alkoholický nápoj, na jehož výrobu se opět používá kobylí mléko (jeho obsah cukru je zřejmě vyšší než u mléka kozího nebo kravského).
7. Hadí víno
Hadí víno je uměle vyráběný alkoholický nápoj typický pro Jihovýchodní Asii. Existují dva způsoby, jak tento nápoj připravit. Buď naložením celého hada do rýžového vína nebo smícháním hadí krve s alkoholem. Zní to lahodně, že
8. Haggis
Toto je asi jedno z nejbizarnějších jídel na celém světě. Jedná se o tradiční skotské jídlo, jehož základem jsou ovčí vnitřnosti, zejména srdce. K nim se přidává koření a ovesné vločky, které se pak zhruba hodinu vaří v ovčím žaludku.