Kam cestovat za jídlem? 4/4


Pokud chcete během svého cestování ochutnat jídla typická pro vaši destinaci, zde najdete pár rad, abyste se neztratili v záplavě chutí a vůní. Poradíme vám také, co se skrývá pod různými názvy na vašem talíři. Jaké jídlo a nápoje musíte ochutnat?

ad8
Mexiko
(Pixabay.com)

Teplo, slunce, modré moře a litry tequily – to je ideální obraz Mexika. Přidejte k tomu kukuřici, fazole, rajčata a chilli papričky a máte opravdovou chuť této země.

 

Slovník:

ad9 - 320x100_1

Chilli con carne – tradiční dušený kořeněný pokrm z masa a rajčat.

Tacos – kukuřičné křupavé tortily.

Quessadilla – tortily s avokádem, masem, chilli papričkami a fazolemi.

Guacamole – dokonalý tradiční avokádový dip.

Enchilladas – něco jako mexické lasagne.

Empanadas – smažená pšeničná kapsa plněná kuřecím, hovězím nebo sýrem.

Co ochutnat k pití: margaritu nebo tequilu.

 

Švýcarsko
(Pixabay.com)

Ve Švýcarsku se prolínají chutě 3 různých zemí: Itálie, Francie a Německa. Proto je někdy obtížné charakterizovat švýcarskou kuchyni. Kromě čokolády a sýra mají však být rozhodně na co pyšní.

Slovník:

La Fondue – nejznámější švýcarské jídlo, pokrm z roztaveného sýra, ve kterém si namáčíte chléb.

Les Röstis – tradiční smažený nebo pečený pokrm z nastrouhaných brambor.

La longeole – tradiční švýcarské klobásy z vepřového a fenyklu.

Co ochutnat k pití: Rivellu (nealkoholický nápoj z mléčné syrovátky) a Absinth.

Portugalsko
(Pixabay.com)

Portugalská kuchyně by se dala charakterizovat jednou větou: „Je úžasná, ale během půl roku po ní přiberete tak 5 kilo.“ Riskneme to?

Slovník:

Bacalhau – syrová ryba v kokosové nebo jiné marinádě.

Pasteis de Natal – výborné sladké košíčky plněné žloutkovým krémem.

Alzeida – typická klobása.

Pollo arrosto – grilované kuře.

Co ochutnat k pití: portské víno nebo místní víno Douro.

Korea
(Pixabay.com)

Slovník:

Dolsotbap – vařená rýže v kamenném hrnci.

Kongguksu – studený nudlový pokrm s vývarem ze sojových bobů.

Ganjang – sojová omáčka.

Kimchi – fermentovaný zeleninový pokrm, jehož hlavní ingrediencí je obvykle zelí.

Jokbal – prasečí nožičky.

Co ochutnat k pití: čaj, korejský likér „soju“ a místní piva

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0