Pokud chcete během svého cestování ochutnat jídla typická pro vaši destinaci, zde najdete pár rad, abyste se neztratili v záplavě chutí a vůní. Poradíme vám také, co se skrývá pod různými názvy na vašem talíři. Jaké jídlo a nápoje musíte ochutnat?
Mexiko
Teplo, slunce, modré moře a litry tequily – to je ideální obraz Mexika. Přidejte k tomu kukuřici, fazole, rajčata a chilli papričky a máte opravdovou chuť této země.
Slovník:
Chilli con carne – tradiční dušený kořeněný pokrm z masa a rajčat.
Tacos – kukuřičné křupavé tortily.
Quessadilla – tortily s avokádem, masem, chilli papričkami a fazolemi.
Guacamole – dokonalý tradiční avokádový dip.
Enchilladas – něco jako mexické lasagne.
Empanadas – smažená pšeničná kapsa plněná kuřecím, hovězím nebo sýrem.
Co ochutnat k pití: margaritu nebo tequilu.
Švýcarsko
Ve Švýcarsku se prolínají chutě 3 různých zemí: Itálie, Francie a Německa. Proto je někdy obtížné charakterizovat švýcarskou kuchyni. Kromě čokolády a sýra mají však být rozhodně na co pyšní.
Slovník:
La Fondue – nejznámější švýcarské jídlo, pokrm z roztaveného sýra, ve kterém si namáčíte chléb.
Les Röstis – tradiční smažený nebo pečený pokrm z nastrouhaných brambor.
La longeole – tradiční švýcarské klobásy z vepřového a fenyklu.
Co ochutnat k pití: Rivellu (nealkoholický nápoj z mléčné syrovátky) a Absinth.
Portugalsko
Portugalská kuchyně by se dala charakterizovat jednou větou: „Je úžasná, ale během půl roku po ní přiberete tak 5 kilo.“ Riskneme to?
Slovník:
Bacalhau – syrová ryba v kokosové nebo jiné marinádě.
Pasteis de Natal – výborné sladké košíčky plněné žloutkovým krémem.
Alzeida – typická klobása.
Pollo arrosto – grilované kuře.
Co ochutnat k pití: portské víno nebo místní víno Douro.
Korea
Slovník:
Dolsotbap – vařená rýže v kamenném hrnci.
Kongguksu – studený nudlový pokrm s vývarem ze sojových bobů.
Ganjang – sojová omáčka.
Kimchi – fermentovaný zeleninový pokrm, jehož hlavní ingrediencí je obvykle zelí.
Jokbal – prasečí nožičky.
Co ochutnat k pití: čaj, korejský likér „soju“ a místní piva