Zajímavá fakta o jídle, která vás možná překvapí


Přečtěte si pět následujících zajímavostí o jídle, které vás možná překvapí.

ad8

1) Ptačí sliny jsou drahou delikatesou

(Pixabay.com)

Zapomeňte na kaviár a drahé pralinky, ptačí sliny jsou pokrmem bohatých – minimálně v Číně. Polévka z ptačího hnízda je drahou delikatesou, která se vyrábí ze vzácných ptačích hnízd, vytvořených ptačími slinami. Hnízda jsou rozpuštěna ve vodě a je z nich uvařena polévka, která je podle mnohých velice chutná a zdravá. Tato ptačí hnízda jsou považována za jeden z nejdražších zvířecích produktů, který lidé konzumují.

ad9 - 320x100_1

2) Vaše jídlo může obsahovat stopy hmyzu

(Pixabay.com)

Je často nevyhnutelné, aby některé potraviny obsahovaly malé množství hmyzu. Například v Americe je podle FDA (Food and Drug Administration) dovoleno, aby potraviny obsahovaly určité množství hmyzích fragmentů. Čokoláda bude například zkoumána pouze pokud obsahuje více než 60 hmyzích fragmentů ve 100 gramech. Burákové máslo může obsahovat 30 fragmentů na 100 gramů.

3) Ovoce a zelenina jsou méně nutričně bohaté, než byly dříve

(Pixabay.com)

Můžete sice konzumovat doporučené množství ovoce a zeleniny, ale je dost možné, že vám nedávají tolik vitamínů jako dříve. V časopisu HortScience vyšla studie, která dokazuje, že kvůli moderním zemědělským praktikám obsahuje ovoce a zelenina méně výživových hodnot, než tomu bylo před půl stoletím. Tvrdí, že byste museli sníst osmkrát více pomerančů, abyste dostali stejné množství vitamínu A, než museli lidé před padesáti lety.

4) Předbalené saláty nemusí být vždy čisté

(Pixabay.com)

Předbalené saláty sice prošly určitým čistícím procesem, ale jak jsou doopravdy čisté? Consumer Report zjistil, že 39% z více než 200 testovaných vzorků obsahovalo bakterie, které značí kontaminaci. Stejně tak poukázala studie University of California, že určité listy špenátu mají spoustu záhybů, ve kterých můžou zůstávat bakterie, přestože již byly umyty. Nejjednodušší tedy je vždy salát znovu umýt a vyhnout se potenciálním problémům.

5) Čokoládové zásoby můžou dojít

(Pixabay.com)

Existuje reálné nebezpečí, že čokoládové zásoby jednoho dne dojdou. Jistě jste si mohli všimnout, že cena čokolády v posledních letech stoupla (nebo se velikost tabulek zmenšila), a to kvůli globální poptávce po kakaových bobech. Dodatečná poptávka rostoucích masových trhů v Číně, Indii, Indonésii, Brazílii a Rusku znamená, že nemáme na světě dostatek kakaových stromů k vyrovnání poptávky a úbytek nabídky se tedy může v budoucnosti očekávat.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
3 shares

adform


Zavřít reklamu