Optické iluze, které můžeme spatřit v přírodě, vás jistě uchvátí.


Existuje spousta optických iluzí, které cvičí s našimi mozky. Jsou však i takové iluze, které můžeme najít v přírodě. Pojďme se na ty nejzajímavější z nich podívat.

ad8

Tenká vrstva vody proměňuje bolivijský Salar de Uyuni v obrovské zrcadlo.

(Shutterstock.com)

Může to vypadat jako surrealistická malba, jedná se však o fotku Deadvlei v Namibii.

ad9 - 320x100_1
(Shutterstock.com)

Uvnitř namibijského národního parku Namib-Naukluft najdeme černé mrtvé stromy, které tam stále ještě jsou díky suchému klimatu této oblasti. Mnoho fotografů zachycuje kontrast mezi barvou jílové hlíny a sluncem spálenými stromy. Podobné fotografie té, kterou zde vidíte, jsou foceny z nízkého úhlu tak, aby byly vidět písečné duny zahalené do oranžového světla slunce, díky kterému vypadají jako namalované pozadí.

Vodopád pod vodou

(Shutterstock.com)

Na Mauriciu můžeme spatřit jev, který vypadá jako tekoucí řeka pod povrchem tyrkysové vody Indického oceánu. Podvodní vodopády sice existují, tohle ale není ten případ. To, co zde vypadá jako vodopád, je ve skutečnosti písek, který je shazován z podvodního útesu – Mascarene Plateau.

Solná pláň v Bolívii

(Shutterstock.com)

Bolivijská solná pláň Salar de Uyuni je největší svého druhu na světě. Lehce se promění v obrovskou zrcadlovou plochu, když se na ní objeví tenká vrstva vody z blízkého přetékajícího jezera nebo deště. Působí také jako povrch s nekončícím horizontem. Fotografové tak kreativně vytváří iluze za pomoci hloubky a perspektivy.

Horsetail Fall v Yosemitském národním parku vypadá v určité části roku jako v plamenech.

(Shutterstock.com)

Každoročně se kolem druhého týdne v únoru dá spatřit tento krásný úkaz. Slunce dopadá na Horsetail Fall v určitém úhlu, a tím osvětluje vrchní část vodopádu. Pokud jsou všechny podmínky dobré, osvětlená voda je zahalena do oranžové a červené barvy, jako by byla v plamenech.

Zvlněné tvary této skalní formace ošálí váš zrak.

(Shutterstock.com)

Tato unikátní skalní formace je nazvána „The Wave“ (Vlna). Nachází se v Arizoně, v oblasti Coyote Butters North. Abyste se však k tomuto úkazu dostali, musíte se zúčastnit loterie, na základě které jsou rozdána povolení ke vstupu čtyři měsíce před plánovanou návštěvou.

Obrovská stínová postava

(Shutterstock.com)

Tento fenomén je nazván Brockenské strašidlo (přízrak) a vzniká zpětným ohybem světelných paprsků. Díky němu můžeme vidět barevné prstence kolem stínů, které jsou vrženy na vrstvy mlhy nebo oblačnosti.

Svůj název dostal tento fenomén podle hory Brocken v Německu, kde je často spatřen. Na fotografii výše můžeme vidět tento přízrak ve Vysokých Tatrách na Slovensku.

Horké dny způsobují, že silnice vypadají mokré.

(Shutterstock.com)

Silnice přitahují teplo a zahřívají vzduch těsně nad nimi. Náš mozek pak chybně vnímá tento jev jako vodu, ve které se odráží světlo (fata morgana).

Tohle není UFO, ale mraky.

(Shutterstock.com)

Čočkovité mraky ve tvaru talířů se obvykle tvoří na úbočí hor, protože je zde teplota dostatečně nízká. Za správných podmínek se vlhkost vzduchu kondenzuje a vytváří tak na obloze obrovské, úchvatné tvary.

Tento motýl má křídla, která vypadají přesně jako hadí hlava.

(Shutterstock.com)

Když se Attacus atlas cítí ohrožen, spadne k zemi a máchá svými křídly. Díky jejich vzhledu se tomuto motýlu daří odhánět predátory.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
2 shares

adform


Zavřít reklamu