Mozek: Fascinující a někdy i hrůzu nahánějící informace, které jste o něm nevěděli.


(Pixabay.com)

Mozek je neuvěřitelně složitý stroj, který je schopen provádět nekonečně mnoho pozoruhodných úloh, o nichž většina z nás nemá ani ponětí. O jeho schopnostech by se daly popsat stohy listů, přičemž některá fascinující fakta o tomto orgánu, která mají ilustrovat jeho ohromující schopnosti, jsou mnohdy až znepokojující.

ad8

Mozek nemůže cítit bolest.

Zní to jako irone – mozek, naše řídící centrum, které informace o bolesti zpracovává, sám bolest necítí. Není toho schopen, protože nemá receptory bolesti. Co je to tedy, když vás bolí hlava? Bolest hlavy nepochází z mozku samotného, ale z vrstev nervové tkáně, které mozek a lebku chrání.

ad9 - 320x100_1

Chronický stres může způsobit zmenšování mozku.

(Pixabay.com)

Víme, že stres si vybírá daň na našem těle i mysli. Málokdo ví, že pravidelný chronický stres může také způsobit zmenšování mozku. Souvisí to s uvolňováním tzv. stresového hormonu kortizolu, které může vést ke zmenšování velikosti a funkce mozkových neuronů. Dlouhodobě neřešený stres může vést ke zmenšování hipokampu, části mozku, která má vliv na formování nových vzpomínek.

Mozek je měkký jako máslo.

Na první pohled se může zdát, že mozek je pružný a pevný. Ve skutečnosti je ale mnohem více tvárnější a jeho struktura připomíná konzistenci měkkého másla. I malý náraz na lebku proto může způsobit poškození mozku.

Některé jídlo je skutečně potravou pro mozek.

(Pixabay.com)

Je dokázáno, že některé potraviny mohou skutečně zvýšit výkon mozku a podpořit jeho lepší funkci. Schopnost mozku vytvářet nové neurony, které jsou základem pro učení, paměť a reakci na stres, totiž v dospělosti nemizí. Chcete-li podpořit vývoj nových neuronů, zařaďte do své stravy potraviny vhodné pro mozek. Jsou jimi vlašské ořechy, vejce, losos, avokádo a věřte, nebo ne i šampaňské.

Mozek je především tuk.

Při pohledu na mozek to vypadá, jako by byl tento orgán vytvořen z pevného tvarovaného svalstva, spíše než z velkého kusu tuku. Mozek je přitom tvořen lidským tukem ze 60% a pro své fungování potřebuje esenciální mastné kyseliny přijímané ve stravě. Některé výzkumy zjistily, že nižší hladina mastných kyselin ve stravě narušuje schopnost efektivního fungování mozku a dokonce může vést i k některým mozkovým onemocněním.

Mozek není plně utvořen až do 25 let věku.

(Pixabay.com)

Formování mozku nekončí v pubertě nebo dovršením dospělosti. Utváří se až do věku 25 let. To vyvolává otázky, kdy je vlastně lidský mozek dospělý a zda je osoba mladšího věku biologicky zodpovědná za své nevyvinuté a nedospělé chování. Mohou dělat „dospělí“ lidé (věk 18+) s nedospělým mozkem dospělá rozhodnutí?

Lidský možek váží asi 1400 gramů.
Lidský mozek tvoří asi 2 % celkové tělesné váhy. Průměrný mozek je 144 mm široký a 167 mm dlouhý. Tato čísla sice mohou naznačovat, že je lidský mozek poměrně malý, nicméně v poměru k velikosti těla je ve srovnání s jakýmkoli jiným savcem stále mozkem největším.

Výkon mozku může napájet slabou žárovku

(Pixabay.com)

Navzdory všem úžasným schopnostem, kterými mozek disponuje, má tento zásadní lidský orgán poměrně nízký energetický výkon. Je ho ale dostatek k tomu, aby mohl napájet žárovku o 20W.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
9 shares

adform


Zavřít reklamu